Бившият областен управител на Хасково Ирена Узунова е привлечена като обвиняема за наводнението в село Бисер през 2012 година. При бедствието живота си загубиха осем жители на населеното място. Това стана ясно по време на брифинг в прокуратурата.

Припомняме, че бедствието се случи на 6 февруари 2012 година. Тогава стената на язовир "Иваново" се пропука и няколкометрова вълна заля село Бисер. Населеното място се намира на около 10 км надолу по течението на изтичащата от язовира река Бисерска. В резултат на приливната вълна бяха наводнени десетки домове. Много домашни животни се удавиха. Непосредствено след наводнението загинаха 8 души, а впоследствие бяха открити още трима удавени.

Спряха наказателното производство за наводнението в село Бисер

Спряха наказателното производство за наводнението в село Бисер

Чакат разпит на трима пострадали, които са в чужбина

Узунова не е изпълнила задълженията си като областен управител. Тя е трябвало да организира превантивна дейност за намаляването на риска от бедствия. Данните по случая изнесе градският прокурор на Пловдив и един от екипа наблюдаващи прокурори Гергана Мутафова.

Стана ясно още, че е имало спор, датиращ още от 2003 г., между Министерството на отбраната и община Харманли, свързан със собствеността на язовира. Към датата на наводнението фактически собственик не е имало.

Заради неизпълнението на задълженията на Узунова, се е случило скъсването на язовирната стена и наводнението, което доведе до смъртта на осем души.

Имуществените щети са в размер на 1 469 872 лв. на 254 пострадали лица. Над 300 са живите пострадали и наследниците.

Материалите са в размер на 23 тома. До момента са разпитани над 600 свидетели.

Пет години след трагедията в село Бисер виновни няма

Пет години след трагедията в село Бисер виновни няма

Делото съдържа над 6000 листа или 26 тома

Областният управител е трябвало в момента, в който е получил доклада на "Гражданска защита", да предприеме мерки по рехабилитацията му, а също и да бъде изготвен активен план за действие. В доклада е констатирано, че язовирът е потенциално опасен.

Ако бъде доказана вината й, Ирена Узунова може да получи до 5 години лишаване на свобода. Спрямо нея е взета мярка "подписка".