Спецпрокуратурата обвини 4 души за изнудване на столичанин, съпроводено със заплахи и психически тормоз в продължение на повече от месец, съобщават от държавното обвинение.

Те са задържани при спецакция, след като двама от обвинените получили от пострадалия 2000 лева, предварително белязани от разследващите. Сумата трябвало да е първи транш от поискани общо 15 хиляди лева.

Преди това, от средата на декември 2019 г. до задържането им, обвиняемите получили на три пъти 5000 лева от пострадалия, а 15-те хиляди поискали (както сами заявили пред него), защото трябвало да плащат на служители на ГДБОП, за да не предприемат действия срещу тях.

Спрямо жертвата многократно били отправяни смъртни заплахи, както и предупреждения за жестока разправа с неговите близки. Нанасяни му били и удари, за да се убеди в решимостта на изнудвачите.

Разследва се дали има и други случаи на изнудване, извършени от същите лица. Един от тях е осъждан за наркотици като непълнолетен.

Съдът определи постоянен арест за трима от обвиняемите и "домашен арест" за четвъртия, в качеството му на техен помагач.

Определените мерки за неотклонение не са окончателни и могат да бъдат обжалвани пред Апелативния специализиран наказателен съд.