Пловдивската окръжна прокуратура е внесла в съда обвинителен акт срещу кмета на Карлово Емил Кабаиванов. Това съобщават от държавното обвинение. Кабаиванов е обвинен в длъжностно присвояване в особено големи размери. Обвинителният акт е внесен в Карловския районен съд.

В периода от 24 април 2013 г. до 20 април 2014 г. като кмет на общината Кабаиванов е присвоил общо 26 984,68 лева. Парите били собственост на общината, като били получени по сключен договор с екоминистерството.

Договорът бил за безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Околна среда”, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и от Кохезионния фонд на Европейската общност. Средствата били за проект за доизграждане и модернизация на пречиствателна мрежа за отпадни води и канализационна мрежа.

Парите, които били връчени на Кабаиванов да ги пази и управлява, били предоставени от ЕС.

От прокуратурата поясняват, че парите са присвоени в полза на трима фиктивно назначени в звеното за управление на проекта служители - Никола Хаджийски - в размер на 9 241,33 лева, в полза на Милко Стрехин - в размер на 9 241,33 лева  и в полза на Елен Венциславов Писачев - в размер на 8 502,02 лева.

Към момента Кабаиванов е с мярка „парична гаранция” в размер на 5000 лева. За престъплението, в което е обвинен, законът предвижда от 3 до 15 години затвор, както и лишаване от право да заема определена длъжност.