Окръжната прокуратура в Разград предаде на съд 51-годишен лекар, държал с цел разпространение около 11 000 ампули морфин и 250 таблетки с наркотични вещества, съобщиха от прокуратурата.

Ако бъде признат за виновен, той може да получи наказание от 5 до 15 години лишаване от свобода и глоба от 20 000 до 100 000 лева.

Припомняме, 51-годишния д-р Бранимир М. е с условна присъда за измама на бащата на затворник.

Подсъдимият лекар в момента е в следствения арест в Разград с мярка за неотклонение "Задържане под стража" по друго наказателно дело, което прокуратурата води срещу него. Признат за виновен е и е осъден условно и за ползване на чужда дебитна карта на своя пациентка.

Според сегашното разследване от 7 януари до 8 март 2017 г. подсъдимият лекар без надлежно разрешително на публично място придобил и държал с цел разпространение 10 670 ампули и 100 таблетки морфин и 150 таблетки оксиконтин. Цената на високорисковите наркотични вещества според съдебно-оценителната експертиза е 13 803 лева. Наркотичните лекарствени препарати са поставени под контрол и се отпускат чрез специален режим само на пациенти със злокачествени заболявания за облекчаване на болките им или на пациенти в последен стадий на болестта.

Разследването показало, че нито един от пациентите, на които подсъдимият е изписвал с жълта рецепта медикаментите, не е имал злокачествено заболяване. Голяма част от тях дори не са познавали д-р Бранимир М. Лекарят издавал специалните рецептурни бланки на името на пациенти, чиито лични данни му били известни като хирург в отделение в МБАЛ "Св. Иван Рилски" в Разград. В инкриминирания период обаче подсъдимият вече не е работел в лечебното заведение.

Условна присъда за лекар, измамил баща на затворник

Условна присъда за лекар, измамил баща на затворник

Докато го съдят за това дело, хирургът извършил друго нарушение

С тази схема д-р Бранимир М. решил да си набавя допълнителни доходи. След като успял да се снабди с жълти рецептурни бланки той попълвал лично изискващите се данни - името си и своя уникален идентификационен код, регистрационния номер на лечебното заведение и др.

Така в периода от 7 януари до 8 март 2017 г. д-р М. съставил 238 жълти рецептурни бланки. С тях отивал в аптека в Разград, предоставял ги заедно с личната си карта. Подписвал се като получател и получавал лекарствените средства, съдържащи наркотични вещества, като заплащал лично стойността им.

Според разследването, лекарят смятал да продава наркотичните вещества на наркозависими. На свободния пазар цената на тези лекарства била значително по-висока от тази, която пациентите с определени злокачествени заболявания плащали в аптеката.

Схемата на д-р М. е разкрита след проверка на РЗИ в Разград. На служителите на здравната инспекция им направило впечатление, че бланките били изписани от един и същ лекар. Той бил и единственият в областта с най-много издадени жълти бланки за лекарствени медикаменти с наркотични вещества, който плащал и получавал лично.

Подсъдимият Бранимир М. съзнавал добре, че лицата, на които изписвал лекарствените препарати, нямат нужда от тях. Голяма част от тези пациенти живеели в чужбина.

Делото ще се гледа на 9 април. Разпитани на 22 свидетели.