Софийска районна прокуратура (СРП) повдигна обвинение на 39-годишен мъж. Г.Д. е привлечен към наказателна отговорност за отправена закана с убийство към министър от кабинета Денков-Габриел. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

На 04.07.2023 г. в гр. София, обвиняемият Г.Д. се заканил с убийство на действащ министър, като му изпратил заплашително съобщение в социалната мрежа Фейсбук.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 144, ал. 3 вр. ал. 1 от НК. В хода на разследването служители на ГДБОП-МВР са установили, че профилът в социалната мрежа, от който е изпратена заканата, е създаден и използван от обвиняемия Г.Д.

С постановление на наблюдаващ прокурор той е задържан за срок до 72 часа. Предстои да бъде внесено искане в съда за разглеждане на дело за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо Г.Д.

От СРП отказаха да съобщят кой е заплашвания министър и от news.bg очакваме самият той да си признае. Вариантите, за които можем да се досетим са:

Тодор Тагарев, военният министър, евентуално във връзка с решенията за изпращане на военна помощ за Украйна.

Асен Василев, финансовият министър, евентуално заради разпределението на бюджета, заради който текат различни демонстрации на синдикатите.

Атанас Славов, министър на правосъдието, заради съдебната реформа.

Обвиниха мъжа, заплашил председателя на НС Ива Митева

Обвиниха мъжа, заплашил председателя на НС Ива Митева

Арестът е станал към 20 часа в петък