Специализираната прокуратура привлече като обвиняем Красимир Кирилов, който към момента е прокурор в Софийска градска прокуратура. Същият е обвинен за престъпление по служба от 2015 година, информират от държавното обвинение.

През 2015 г. прокурорът Красимир Кирилов е бил административен ръководител - Районен прокурор на Районната прокуратура в Кнежа.

Разследването на Специализираната прокуратура е започнало по сигнал от Окръжния прокурор на Окръжната прокуратура в Плевен. Сигналът съдържал данни за длъжностни престъпления от Кирилов във връзка с работата си по досъдебно производство.

Случаят - на 22 ноември 2009 година в Районната прокуратура в Кнежа е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за извършена подправка на идентификационни номера на багер марка "KOMATSU". Тогава властите установили несъответствия с номерата на рамата. Багерът е приобщен като веществено доказателство по делото.

В края на годината в прокуратурата постъпила молба за връщането на багера. Молбата била от дружество, което посочило, че е собственик на машината. От фирмата обаче предоставили багера на лизинг. 

В прокуратурата постъпила и друга молба от лице, което твърдяло, че е багерът е негов.

Тогава, без да има доказателства за собствеността на багера, прокурорът е нарушил служебните си задължения и разпоредил вещественото доказателство да бъде върнато и на двете страни - и на лизингодателя, и на претендиращото лице.

При проверката Специализираната прокуратура установява, че лизингодателят е собственик на багера, но не е бил уведомен за произнасянето на прокурора, а претендиращото лице е взело на ръка същия ден постановлението на Кирилов и фактически е получило владението върху това веществено доказателство в края на работния ден.

По този начин багерът е върнат съвсем съзнателно от прокурора на лице, което не е собственик и няма никакви права върху него.

В хода на разследването Специализираната прокуратура е възложила на новия антикорупционен орган (КПКОНПИ) извършването на оперативно издирвателни мероприятия за установяване на лица, имащи отношение към предмета на разследването.