Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в съда обвинителен акт срещу лицето Боян Расате, за престъпления по чл. 325, ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 от НК и по чл. 131, ал. 1, т. 12, вр. чл. 130, ал. 2 от НК, информират от прокуратурата.

Припомняме, че на 30.10.2021 г. около 17:30 часа обвиняемият Боян Расате заедно с група лица - мъже и жени, неустановени по делото, нахлули в офис на Фондация "Р. Ц. Б." на бул. "Княз Ал. Дондуков" в гр. София, където по това време била организирана среща на тема "Помощ на транссескуални лица". Расате е нанесъл удар с ръка в областта на лицето на намираща се в офиса жена. Заедно с неустановените лица събаряли рафтове, чупили вещи и пръскали със спрейове стени и бюра. След това обвиняемият Боян Расате и останалите напуснали офиса на Фондацията.

Наблюдаващият прокурор е преценил, че хулиганството, за което на Боян Расате е повдигнато обвинение, по своето съдържание се отличава с изключителна дързост. Разпитани са множество свидетели и са извършени няколко разпознавания.

Повдигнаха обвинение на Боян Расате

Повдигнаха обвинение на Боян Расате

Той е задържан за 72 часа

Тъй като по времето на нападението Расате беше независим кандидат за президент в изборите, насрочени за 14.11.2021 г. разследването беше възложено на следовател от отдел "Следствен" към СГП, Главният прокурор му поиска имунитета, а ЦИК го даде.

Обвинението му е предявено на 03.11.2021 г. от следовател от отдел "Следствен" при СГП в присъствието на служебно назначен защитник.

В момента Расате е с мярка за неотклонение "парична гаранция" от 5000 лева, която е внесена.

Все още прокуратурата не знае кои са останалите нападатели. Разследването продължава по отношение на другите неустановени по делото лица.