Обвиняват двама мъже за телефонна измама, съобщиха от Районна прокуратура-Харманли. 41-годишният Румен С. и 55-годишният Атанас П. са обвинени за въвеждане в заблуда и причиняване на имотна вреда на друго лице.

Двамата са задържани на 24 април 2017 г. От служители на отдел "Криминална полиция" от МВР-Хасково и МВР-Велико Търново по време на акция. Тя е станала след сигнал за телефонна измама в село Горно поле, община Маджарово. При акцията са били задържани за срок от 24 часа по Закона за МВР двете обвиняеми лица.

До момента е установено, че на 18 април 2017 г., към 23,30 часа, в село Горно поле, 61-годишна жена е получила позвъняване на стационарния си телефон от непознат мъж. Той й се представил за главен комисар Христов.

Той обяснил на пострадалата, че е служител на МВР, който участва в разследване спрямо лица, извършващи телефонни измами. Непознатият мъж казал на жената, че за да помогне на полицията трябва да остави пари на посочено от него място.

След няколко разговора, на 19 април 2017 г., към 3 часа през нощта, пострадалата излязла от дома си и оставила на спирка в селото пакет с 2040 лева.

Арестуваха двама телефонни измамници, действали в Казанлък

Арестуваха двама телефонни измамници, действали в Казанлък

Третият е с глоба и забрана да напуска България

По-късно е установено, че обвиняемите Румен С. и Атанас П. са съпричастни към извършената измама. Двамата са били задържани от служители на МВР в с. Бутово, общ. Павликени.

С постановление на наблюдаващия прокурор двамата са задържани в павликенското село Бутово за срок от 72 часа. Предстои Районна прокуратура-Харманли да внесе искане в съда за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо 41-годишният Румен С и 55-годишния Атанас П.

Припомняме, че на 21 април т.г. имаше още две операции под ръководството на сектор "Измами" в ГД "Национална полиция". В хода на операциите бяха установени петима участници в измамната схема.

Полицаите от Стара Загора и Велико Търново задържаха трима рецидивисти - 35-годишния П.З. от Горна Оряховица, 68-годишния С.Д. от Габрово, и 25-годишния Я. Я. от гр. Ветово.

Същия ден бе реализирана и операция и на територията на Пловдив, Плевен, Габрово и София. Криминалистите на СДВР и областните дирекции задържаха други двама рецидивисти - 29-годишният М.Б. от Левски и 26-годишния К.А. от Градище, Плевенска област.

Установено бе, че дуото е действало на територията на Хисаря и прилагало идентична схема за присвояване на суми в различни размери. Те са задържани до 72 часа.

По случаите са образувани досъдебни производства, работата продължава под ръководството на прокуратурата.