Специализираната прокуратура привлече отново към наказателна отговорност Михаил Михайлов от Стара Загора за престъпление против Републиката и за хулиганство на публично място, извършено с изключителен цинизъм и дързост (престъпления по чл. 108, ал 2 и чл. 325, ал.2 от НК), съобщават от държавното обвинение.

Михайлов е обвинен за това, че на 7 септември тази година на неустановено място в гр. Стара Загора уринирал върху знамето на Република България, заснел деянието си на видео и същия ден го публикувал в интернет пространството. По тези обвинения с прокурорско постановление му е наложено задържане за 72 часа.

Междувременно, на 1 ноември 2020 г. в социалните мрежи се е появил нов видеоклип, на който се вижда как Михаил Михайлов уринира върху българския трибагреник - този път на 60-ина метра от оградата на органите на специализираното правосъдие на ул. "Черковна" 90 в столицата.

2 г. затвор за поругаване на националния флаг

2 г. затвор за поругаване на националния флаг

Мъжът осквернил знамето пред Съдебната палата

Предстои материалите по този случай на поругаване на българския флаг да бъдат присъединени към вече образуваното досъдебно производство.

Обвиняемият е задържан от полицията и предстои да му бъдат предявени новите обвинения.

За първи път Михаил Михайлов бе обвинен за същите престъпления през 2018 г., а впоследствие и осъден (на 18 юли 2019 г.) от Специализирания наказателен съд на 1 година и 10 месеца лишаване от свобода с 4-годишен изпитателен срок. Той бе признат за виновен затова, че на 29 май 2018 г. пред сградата на Съдебната палата в столицата запалил знамето на Република България, уринирал върху него и заснел действията си, а на 2 юни 2018 г. публикувал видеоклипа в интернет пространството.

Съдебно-психиатрична експертиза по тогавашното дело доказала, че обвиняемият не страда от психическо разстройство, осъзнава действията и постъпките си и може да носи наказателна отговорност.