България да използва повече и по-ефективно средствата от структурните фондове на ЕС, за да подобри инфраструктурата в здравния сектор - този съвет ни отправи еврокомисарят по здравеопазването Андрула Василиу, цитирана от zdrave.net. 

Тя е в София по покана на здравния министър Евгений Желев, за да представи новата, българска версия на официалния портал на Евросъюза за обществено здраве - http://ec.europa.eu/health-eu/index_bg.htm.

Статистически данни сочат, че един от всеки петима пациенти търси здравна информация онлайн, но едва 15% проверяват източника и давността на информацията, посочи Андрула Василиу.

Търсачките в интернет често предоставят противоречива информация и е трудно да се прецени кой източник е достоверен. Европейският здравен портал се опитва да отговори на тези нужди с надеждна и достоверна информация, обясни еврокомисарят по здравеопазването.

Информацията в портала е организирана в шест тематични области: „Моето здраве", „Моят начин на живот", „Моята среда", „Здравословни проблеми", „Здравеопазването и аз" и „Здравето в ЕС".

Съдържанието му е предназначено както за обикновените здравни потребители, така и за медицински професионалисти, които търсят статистика, програми и др.

Порталът се финансира от Програмата на Общността в областта на здравеопазването 2008-2013 и се управлява от Генерална дирекция „Здравеопазване и потребители" на Еврокомисията.

30 000 души наброяват вече потребителите на българския здравен портал, които притежават електронна лична амбулаторна карта. Това съобщи пред гостите от Европа зам.-министърът на здравеопазването Валери Цеков.

Намеренията на здравното министерство са до година-две електронните досиета да се прилагат на национално ниво, допълни той.

„Всяка страна трябва да организира най-доброто здравеопазване за своите граждани", заяви на пресконференция в София комисар Василиу и допълни, че ЕС може да подкрепя държавите в усилията им.

Като една от възможностите за подобряване на инфраструктурата в здравния сектор тя посочи използването на структурните фондове.