Тази сутрин около 11.32 часа в полицията е получен сигнал за взрив, на около 300 метра северно от поделението в с.Челопечене.
Взривът не е бил силен, няма пострадали граждани, съобщават от МВР.

От пресцентъра не уточняват обаче причината.  

Единадесет взрива със среден интензитет са регистрирани между 22.30 и 23.00 часа през изминалата нощ на територията на поделение 18 250 Челопечене.

Няма опасност за хората от района, съобщават от пресцентъра на Министерството на отбраната.
Местната власт е информирана за обстановката след взривовете.

Оперативната група взе решение за осигуряване на безопасен достъп на инженерни подразделения в района на складовата база чрез охлаждане на повърхностния слой на почвата.

Влизането в района на поделението първо ще стане с противопожарни коли, с които ще се имитира дъжд.
По този начин ще се проправи път на инженерните подразделения, за да могат да влязат в поделението и да разузнаят района, обясни министърът на отбраната Николай Цонев.

Така ще се достигне не само до причините за инцидента, но и ще се разбере има ли все още остатъчни огнища, които могат да представляват опасност.

"Имаме всичката необходима техника и всичко е организирано", увери министър Цонев.

От военното министерство съобщиха още, че в операцията по охлаждането на повърхностния слой ще се използват и два самолета - Ан-2 и „Дромадер".
Те ще излитат от  летище Лесново.
Самолетите имат вместимост около 3 000 литра вода.

Очаква се в понеделник в района на поделението да влязат инженерно-сапьорни подразделения, химици, реанимобил, Военна полиция и Военна прокуратура.

През вчерашния ден модули от Българската армия работиха по прочистване на маршрутите и районите около селата Чепинци и Челопечене.

Открити и обезвредени бяха общо 122 боеприпаса.

Два модула от 38-и полк за ядрена, химическа, биологична защита и екология(ЯХБЗиЕ) бяха в помощ на населението за преодоляване на последиците от взривовете.
Химически наблюдателен пост извършва регулярно замервания на въздуха, водата и почвата.

Оперативни групи от Българската армия в състав от 53-ма военнослужещи и 12 единици техника продължават да прочистват маршрутите около селата Чепинци и Челопечене и да неутрализират открити невзривени боеприпаси.

Продължава и измерването на екологичните показатели в района.