Криминалисти разбиха група, извършвала кражби на феросплави от АД „Кремиковци", съобщиха от МВР.

В полицейската операция, реализирана след едномесечно разследване, участвали и охранители на комбината. В момент на поредна кражба от складовите помещения са задържани шестимата извършители, единият от които е непълнолетен.

Установено е, че с помощта на 43-годишния Р.Д. - служител към охранителната фирма на акционерното дружество, Т.И. (36 г.), Б.Д. (21 г.), С.Б. (18 г.), Д.А. (22 г.) и 17-годишен техен съучастник са преминали охранителните съоръжения. С инструменти за взломяване на врати те влизали в помещенията, откъдето с ръчни колички пренасяли феросплави и кабели до леките си автомобили, паркирани наблизо.

След арестите са направени лични обиски и в колите са намерени отвертки, щанги и ръкавици. Иззети са автомобилите, с които групата се придвижвала.

При претърсване в дома на охранителя в село Световрачене са открити два компютъра, принтер, скенер, автомати за вода, които по първоначални данни са откраднати от офис в сградата на комбината. Кражбата станала докато Р.Д. бил на работа.

След 24-часовото задържане в ареста за 72 часа остават Т.И., Б.Д., С.Б. и Д.А. Петимата са криминално проявени и осъждани за кражби. Работата по документирането на престъпната им дейност продължава. Само в рамките на този месец са установени три техни набега в района на дружеството.