"Връзката е очевидна и това е ситуацията в страната. В държавите, в които има кризи, процъфтява хазартът и зачестяват престъпните посегателства. Това е като по учебник. За съжаление, България е в период на нестабилност и то води след себе си подобни събития". Това заяви криминалистът Иван Савов пред Bulgaria ON AIR по повод серията от обири в последните дни.

Експертът по сигурност Христо Смоленов изрази мнение, че случващото се показва колко висока е доминацията на парите в живота на хората.

"Говорят за повишаване на концентрацията на полицията около банки и прочие, ами бабите по селата", запита Смоленов.

Според Иван Савов проблемът е, че охранителната дейност в България се подценява и се извършва проформа.

"Охранителната дейност, свързана с опазване на подобни обекти като тези, които удариха през последните дни, до голяма степен се извършва проформа. Служителите нямат мотивация, така че да заложат в определен момент живота си. Където следва да има въоръжена охрана, тя невинаги е. Работят за смешни пари, нямат подготовката, възрастово не отговарят", категоричен бе той.

Смоленов коментира, че става дума за общо ниво на сигурност. По думите му България трябва да промени акцентите в правоохранителната си дейност и човекът трябва да е на първо място.