Нанесените щети за България от незаконната търговия с тютюневи изделия за последните 10 години са около милиард и половина лева. Данните представи ръководителят на проекта "Идентифициране на риска от контрабанда и фалшифициране" проф. Димитър Димитров на пресконференция, посветена на представянето на резултатите от изследването в УНСС.

Проф. Димитров припомни, че проектът е стартирал преди 2 години от 1 август 2017 г. Той е финансиран от глобална инициатива за опасност от контрабандата и фалшивото производство на тютюневи изделия.

По време на пресконференцията той представи три разработените учебника, посветени на издаването на нелегалната търговия с тютюневи изделия, които отразяват постиженията в изследователската част на проекта.

По думите на проф. Димитров търговията с незаконни тютюневи изделия е голям проблем, който не се осъзнава много добре от обществото и изследванията показват, че парите, които се въртят са много големи.

"Проблемите, които възникват от незаконната търговия с тютюневи изделия са здравни, социални и се свързват с други престъпления", отчете ръководителят на проекта.

Проф. Димитров отбеляза още, че незаконната търговия е организирана престъпна дейност, който се състои от цял процес с много участници.