Около 90 са констатираните нарушения в представените декларации за София-град. Това обяви директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев на брифинг от КПП-Равно поле, посветен на ситуацията по контролните пунктове около столицата.

Преди въвеждането на противоепидемичните мерки на 17 април са излезли 60-70 000 автомобила, а бройката след въвеждането на мерките достигнала около 16-17 000 автомобила. Всички декларации щели да бъдат сравнявани и проверявани.

Затварят София

Затварят София

За и от София ще се пропускат само автомобили под специален режим

Доста били проверените декларации, а най-често фрапиращите нарушения при представяне на декларации от хората са за трудова ангажираност, но при проверка се установявало, че са регистрирани в бюрата на труда. Не е необходимо да се представят неистински документи, защото ще носят наказателна отговорност, посочи директорът на СДВР.

Хаджиев очаква в следобедните часове да се засили трафикът на влизащите в София. От вчера са образувани две досъдебни производства - за нарушаване на противоепидемичните мерки и за осуетяване на полицейска проверка за извършване на контрол.

Той напомни, че от 17 април са въведени противоепидемични мерки за влизане и излизане от София за всички хора, с изключение на товарните автомобили, автомобили със специален режим на движение и такива превозващи хора, които имат нужда от здравна помощ и лечение в здравно заведение.

Задържаха двама шофьори, опитали да пробият блокадата на София

Задържаха двама шофьори, опитали да пробият блокадата на София

И днес има върнати автомобили...

Допуска се движението на автомобили, които извършват ремонтно-аварийни дейности. Освен с удостоверителен документ и лична карта друга промяна нямало. Хората трябва да декларират обстоятелствата, чрез които иска да влязат в София. Ако се окаже, че има разминаване в декларираните обстоятелства ще бъдат образувани проверки и ще бъдат докладвани в Районна прокуратура, обясни директорът на СДВР.

Той предупреди хората да бъдат коректни и за да нямали проблеми с правосъдието, да внимават какво ще декларират. Заповедта на министъра на здравеопазването била актуална и редът за преминаване е абсолютно същият от 17 април.

Заповедта на министъра е задължителна както за полицията, така и за хората. Тя е актуална за всички, ние ще я изпълняваме и имаме позиционирани колеги, които да контролират работата както на полицията, така и на водачите, посочи главен комисар Георги Хаджиев.

Той обобщи, че от вчера имало нарушения на накои от водачите като губене на самоконтрол и неподчиняване на полицейските разпореждания.