Мащабна среднощна акция за бракониери в Бургас. След близо 6-часово разследване инспектори от Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури в Бургас установиха около 4 км незаконни мрежи в яз. Мандра, както и стотици килограми риба, съобщи БНТ.

Акцията на инспекторите в територията на яз. Мандра е започнала късно снощи. Цяла нощ 7 служители от Агенцията по рибарство и аквакултури са били по следите на бракониери. Открили са близо 4 км мрежи с улов.

"Намерената риба е около 250 кг, дарена е на Социалния патронаж в Камено, а мрежите са иззети. Рибата е сребриста - каракуда и платика", пояснява инж. Сергей Костадинов, гл. секретар на ИАРА-Бургас.

По думите на Константин Дамянов, нач. отдел за Черно море-Варна, Добрич и Бургас, са издавали всички мрежи, които са намерили във водата.

Според любители-рибари незаконното пускане на мрежи в яз. Мандра зачестяват.

"Пускат ги вечерта към 1:00-2:00 ч., докато рибарите дойдат и те са изчезнали. Но някои хора ги виждат, но ги е страх да се оплачат на органите на реда", обяснява един от рибарите.

Все още извършителите се издирват. От Агенцията по рибарство и аквакултури подчертават, че засилват контрола във всички водоеми, както и в морето.