3561 артефакта са иззети в рамките на операция "Пандора", съобщават от пресцентъра на МВР. От ведомството уточняват, че Европол е обединила усилия с правоохранителните органи на 18 държави, Интерпол, ЮНЕСКО и Световната митническа организация, в противодействие на кражбите и незаконния трафик на културни ценности.

Страната ни също е участвала в операцията. Другите участници са Австрия, Белгия, Хърватска, Кипър, Германия, Гърция, Италия, Малта, Нидерландия, Полша, Португалия, Румъния, Испания и Великобритания, Босна и Херцеговина, Сърбия и Швейцария.

Целта на "Пандора" е била разкриване на престъпни мрежи, замесени в кражби и експлоатация на културни ценности, както и установяване на връзки с други престъпни дейности.

Операцията се фокусирала и върху грабежите срещу културни обекти, както под водата, така и на сушата и незаконния трафик на културни ценности с поставен акцент върху конфликтните държави.

От МВР уточняват, че операцията е реализирана през октомври и ноември миналата година.

Отчитайки резултатите от полицията съобщават, че са иззети 3561 произведения на изкуството и културни ценности. Повече от половината от тях са археологически обекти. 50 археологически обекта са намерени в Мурсия, Испания, като 19 от тях са били откраднали от Археологическия музей в Мурсия през 2014г.;

При операция "Пандора" са иззети над 400 монети от различни периоди. До изземванията се стигнало след разследвания на подозрителни онлайн обяви.

Арестувани са 75 души. Проверени са 48 588 души, 29 340 автомобила и 50 кораба. Инициирани са 92 нови разследвания.

От съобщението до медиите става ясно, че някои от иззетите артефакти са с голямо културно-историческо значение в света на археологията. Сред тях са мраморна османска надгробна плоча и поствизантийска икона, изобразяваща Св. Георги, заедно с още два византийски артефакта. Те са открити в Гърция.