Софийският апелативен съд е оправдал бившия кмет на община Белоградчик Людмил Антов и бившия главен архитект Стефчо Каменов за "източване" на пари по програма САПАРД, съобщи БиТиВи.

Според решението на САС през 2006 г., когато са ремонтирани 20 километра от пътя от село Извор до село Стакевци, са били асфалтирани и два допълнителни участъка. Така били похарчени допълнително 31 000 лева.

През април т.г. Окръжният съд във Видин призна Антов и Каменов за виновни в отклоняването на средства по програма САПАРД и те получиха по две години затвор условно, с 4-годишен изпитателен срок. Двамата обжалваха присъдата на следващата инстанция.

По искане на прокурора по делото съдът намали размера отклонената сума от 107 986.32 лева на 31 392.54 лева.

Антов и Каменов бяха обвинени в това, че в качеството си на длъжностни лица през 2006 г. са разпоредили да бъдат използвани не по предназначението им 107 986.32 лева - финансови средства по Специалната присъединителна програма за развитие в областта на земеделието и селските райони на ЕО (САПАРД), предоставени от Европейския съюз на българската държава.

Тези средства са били предназначени за финансиране на проект за ремонт на пътя Чифлик-Стакевци и отклонението към село Праужда.

Антов е издал заповеди за ремонт на две отсечки - 150 метра от пътя Чифлик-Стакевци към село Пролазница, както и 650 метра от края на участъка по договора до цех в село Стакевци, които не са включени в одобрения по програмата проект на община Белоградчик.