Габровският окръжен съд оправда тримата лекари от Горна Оряховица, обвинени в причиняване на смърт на новородено момченце поради немарливо изпълнение на служебните задължения, съобщи БНР.

Лекарите д-р Димитър Сотиров, д-р Стефан Лазаров и д-р Катя Гецова бяха признати за невинни. Те са обвинени в това, че на 1 юли 2009 г. в Горна Оряховица при упражняване на медицинската си професия са нарушили разпоредби от Правилника за устройството, дейността и вътрешния ред на акушеро-гинекологичното отделение в Многопрофилната болница за активно лечение "Св. Иван Рилски" - Горна Оряховица и правилата на добрата медицинска практика.

В обвинението също се казва, че докторите не са осигурили адекватен диагностично лечебен процес на родилка и не превели своевременно нея и новороденото й дете в отделение от по-високо ниво и с това причинили смъртта на новороденото.
Съдът в Габрово отхвърли предявения граждански иск от родителите на детето за сумата от 300 000 лв. неимуществени вреди, причинени в резултат на подсъдимите, като неоснователен и недоказан.

В хода на делото бяха изслушани една тройна и две петорни съдебно-медицински експертизи. По случая се произнесоха и 10 вещи лица, които заедно с най-добрите лекари в България са стигнали до заключението, че въпросните лекари от горнооряховската болница са действали правилно.

След края на заседанието по делото единият от обвинените д-р Стефан Лазаров заяви пред журналисти: „Съсипахте ми живота, съсипахте ми кариерата, съсипахте ми здравето, съсипахте ми семейството. На какво да се радвам. Как да съм доволен, от какво. Знаете ли, че в момента съм инвалид. Аз съм пенсионер, защото съм с много сериозно сърдечно заболяване".

Припомняме, тримата медици бяха задържани по скандалния случай с така нареченото „бебе от фризера", по който разследването още не е приключило.

Делото бе съпроводено със скандал заради това, че вътрешният министър Цветан Цветанов изнесе в Народното събрание СРС-та на подслушвани телефонни разговори между директора на болницата "Св. Иван Рилски" в Горна Оряховица д-р Миролюб Кожухаров и негови подчинени. Министърът разясни, че разговорите са водени часове след "престъплението". Това предизвика остра реакция у депутати, неправителствени организации, здравни институции, затова, че Цветанов е изнесъл скандалните разговори и без да има достатъчно доказателства е обявил лекарите за виновни. Търновските магистрати си направиха отвод по делото, затова делото се гледаше в Габровския окръжен съд.