Състав на Софийски районен съд оправда Петър Стоянов - Сумиста по две обвинения. Според прокуратурата, на 24 април 2002 г. е купил автомобил, обявен за откраднат, с цел да набави имотна облага за себе си в размер на 22 хил. лв.

Петър Стоянов беше оправдан и по обвинението за това, че в автомобила е намерено огнестрелно оръжие - пистолет Байкал. Експертиза по делото е установила, че оръжието е собственост на Раиф Мустафа Ферхат от Кърджали.

Софийски районен съд не уважи искането на гражданския ищец - ирландски гражданин, първоначален собственик на автомобила Ауди, на стойност 22 хил. лв.
Веществените доказателства по делото ще бъдат иззети в полза на държавата и след влизане на присъдата в сила ще бъдат унищожени.

Присъдата може да бъде облажвана или протестирана пред Софийски градски съд в законовия 15-дневен срок.

Соченият за лидер на „Килърите" беше обвинен за две престъпления - че е купил автомобил „Ауди А4", обявен за откраднат и препродаван няколко пъти, и че е притежавал незаконен пистолет „Байкал 442" със заличен сериен номер.

Аз съм невинен, заяви по-рано днес пред СРС съд Петър Стоянов.

Той посочи, че от 2003 година насам органите на МВР осъществяват репресия спрямо него. Сумиста каза, че вече е било прекратено едно досъдебно производство срещу него, когато са го предупредили, че ще бъде осъден независимо на каква цена.

По днешното дело Сумиста е обвинен в две престъпления - че е купил автомобил „Ауди А4", обявен за откраднат и препродаван няколко пъти, и че е притежавал незаконен пистолет „Байкал 442" със заличен сериен номер.

Според адвокатите по делото няма нито едно годно веществено доказателство. Освен това според тях оръжието е намерено по-късно в автомобила, завито в черна скиорска маска за лице под резервната гума на автомобила, заради което адвокатите смятат, че пистолетът е подхвърлен.

Сумиста, който е обвинен като организатор на групата „Килърите", каза, че уважава българския съд и всички български институции. Според него обаче прокуратурата защитава обвинение, което е безпочвено, подправено нарочно и манипулирано.

Вярвам, че решението ще бъде единствено въз основа на доказателствата по делото", заяви още Петър Стоянов и допълни, че е невинен.

Прокуратурата поиска най-лекото наказание пред вид чистото му съдебно минало към момента на повдигане на обвиненията.

Междувременно стана ясно, че началникът на следствения арест в Шумен главен инспектор Христо Христов е бил задържан за връзки със Сумиста.

При задържането са открити таблетки с неизяснено съдържание и 150 патрона за негов пистолет.