Висшият съдебен съвет (ВСС) прие изцяло нова наредба, с която регламентира показателите и методиката за атестиране и критериите за отчитане на натовареността на прокурори, следователи и на административни ръководители и техните заместници. Това съобщават от кадровия орган.

С наредбата се регламентират показателите, компетентните органи, редът и начинът за атестиране. Определят се и редът, и документите, които следва да се изготвят при атестирането.

Основните понятия атестиране, критерии, показатели и методи за атестиране са дефинирани в наредбата.

Регламентира се количеството и качественото оценяване на работата на прокурорите и следователите, включително и оценяването им въз основа на непосредствено наблюдение, лични впечатления и анализ на достоверна писмена информация за дейността. Регламентира се и оценяването на административен ръководител и негов заместник.

Начинът за отчитане степента на натовареност на прокурор, следовател, административен и зам.-административен ръководител също се регламентират. Същото се отнася и за компетентните органи, период и процедури при атестиране.

Определени са етапите на оценяване, цифровата оценка на критериите за атестиране, балообразуваща оценка, комплексна оценка, приключване на атестацията - изготвяне и приемане на комплексна оценка; провеждането на атестиране за придобиване статут на несменяемост, както и съдържанието на единен формуляр за атестиране.

Приета е и наредба за показателите, методиката и реда за атестиране на съдия, председател и заместник-председател на съд.

От ВСС уточняват, че атестационният процес се усъвършенства и се преодоляват формализмът, стереотипността и липсата на аналитичност и съдържателност при формиране на комплексните оценки.