Задържаният за неуспешния атентат срещу бившата барета Алексей Петров – Роман Логвиненко бил болен от хепатит C. Това стана ясно от думите на адвокатите му в съдебната зала. Софийският апелативен съд отложи със седмица разглеждането на мярката му за неотклонение, за да бъде изготвена съдебно-медицинска експертиза относно актуалното му здравословно състояние.

Припомняме, че миналата седмица стана ясно, че четирима украинци са извършили покушението срещу Алексей Петров. Единият от тях - Роман Логвиненко, е задържан, а останалите трима се издирват с червена бюлетина. 

Покушението се е подготвяло година и половина, като още от пролетта на 2014 г. украинците са следили жертвата си, изучили са навиците й и охраната.

Задържаният Роман Логвиненко е с обвинение за подбудител и извършител. Той има регистрация в Пловдив, собствен бизнес и българско ЕГН.

Логвинанко е познавал останалите трима и в сформирал екипа само за този удар.

Искането за експертизата дойде от адвокати на Логвиненко, които посочиха, че още на първата инстанция е обявено, че клиентът им има здравословни проблеми. Пред апелативните магистрати юристите представиха и 9 броя медицински и лабораторни изследвания, както и инвалиден паспорт в подкрепа на тезата си.

Експертите ще установяват и на какво се дължи затъмняване на белия дроб на Логвиненко

Логвиненко влезе в съдебната зала, прикривайки лицето си с качулка. Мярката му за неотклонение Софийският апелативен съд ще разгледа след седмица – на 16 февруари.

„Прокуратурата подхожда много библейски, с двама свидетели става всяко дело“, заяви на излизане от съдебната зала защитникът на украинеца – адвокат Владимир Манолов. По думите му в случая има двама свидетели, но дали са убедителни, ще се преценява в по-късен момент.

Логвиненко имал бизнес и постоянен адрес у нас.

Някои въпроси обаче на този етап остават без отговор. Така например адвокат Манолов изтъкна, че няма данни относно мотива за деянието. Тепърва предстои това да се изяснява. Защитата се въздържа да издава подробности и поради факта, че имало секретни материали, които не може да коментира публично.

Адвокат Манолов не е запознат и с данни за това, че клиентът му е бил експулсиран от България преди години, каквато информация неофициално се появи. По думите му Логвиненко и Алексей Петров не са имали някакъв сблъсък в миналото.