Четирима украинци са извършили покушението срещу Алексей Петров.

Един от тях е в ареста, останалите трима са обявени за международно издирване с червен бюлетин. Припомняме, вчера излезе информация за повече на брой арестувани за покушението. 

Това обяви заместник главният прокурор Борислав Сарафов. "Не съм срещал по-добра подготовка на престъпление", сподели Сарафов.

Алексей Петров е оживял само поради късмет, убеден е Сарафов.

Покушението се е подготвяло година и половина, като още от пролетта на 2014 г. украинците са следили жертвата си, изучили са навиците й и охраната.

Задържаният Роман Логвиненко е с обвинение за подбудител и извършител. Той има регистрация в Пловдив, собствен бизнес и българско ЕГН.

Логвинанко е познавал останалите трима и в сформирал екипа само за този удар.

На този етап прокурор Сарафов отказа да обяви мотива на атентаторите, като не каза и дали над Роман няма друг поръчител. Задържаният за момента не дава обяснения.

Разследването продължава и кръгът на замесените може да се разшири, намекна обаче Сарафов.

Другите нападатели са Артьом Темпинский, Йевен Балков и Максим Чорний. Единият от тях е бил във въздушните сили на украинската армия, друг също е имал военна подготовка.

Гранатометите са българско производство - те са били поръчани за Съветската армия и изнесени от страната, но за покушението са внесени отново.

До момента разследващите разполагат с показания на двама свидетели - атентаторите са нощували в дома на единия при проучвателните си визити. Двамата свидетели са защитени с лична охрана и са със сменена самоличност.

До нападателите разследващите са стигнали и по ДНК експертиза от оръжията.

Покушението срещу бившия съветник на ДАНС и настоящ подсъдим Алексей Петров - Трактора стана на 29 октомври сутринта в един от елитните квартали на София. По колата на Алексей Петров бе стреляно с гранатомет. При нападението бяха възпроизведени два изстрела, като единият от снарядите не се взриви, а вторият не улучи автомобила. 

Самият Алексей Петров обяви награда от 100 хил. долара за информация, свързана с покушението срещу него.