ПОСЛЕДНО: Шефът на СДВР Младен Маринов бе лаконичен пред медиите. По думите му в момента се извършват процесуално-следствени действия. Събират се доказателства и се разпитват свидетели и очевидци.

Самият Маринов не е разговарял с Алексей Петров. С него разговарят хората, които водят досъдебното производство.

Стрелба с гранатомет е имало на бул. „Черни връх", около бензиностанция „Еко", близо до къщата на Алексей Петров.

Стреляно е по колата на Петров. При стрелбата няма жертви и ранени. Стрелецът е неизвестен.

По телефона пред кореспондентката на БНР в Стара Загора Алексей Петров заяви, че стрелбата срещу него е грешка.

Сигналът в полицията е постъпил около 9.00 часа. Той е бил за стрелба на бул. "Черни връх", в района между „Хладилника" и Околовръстен път.

Стрелбата е станала на ул. „Проф. М. Лалков", която е успоредна на бул. „Черни връх". В близост до мястото на инцидента се намира домът на Алексей Петров.

Пред Нова телевизия бизнесменът заяви, че не е получавал заплахи и нямал подозрения за това, че ще стане мишена на покушение. Не смятал, че причина за нападението са бизнес делата му.

От прокуратурата потвърдиха, че е стреляно с гранатомет. Назначена е балистична експертиза. Съобщава се, че под ръководството на Софийска градска прокуратура се провежда разследване за „извършен опит на убийство по начин и средства, опасни за мнозина (стрелба с гранатомет по лек автомобил).

Депутатите по настояване на БСП викат по спешност вътрешния министър Румяна Бъчварова. Още...

Установено е, че е стреляно от червен „Опел Астра" с крадени номера, който се издирва. Съседи в района, където живее Алексей Петров, разказаха, че малко преди 9.00 часа са чули два изстрела. Всъщност стрелбата се е се случила не точно пред самата къща на Алексей Петров, а малко по-далеч от нея. Той е пътувал с личния си брониран мерцедес.

Колата е уцелена в дясната страна, разказа Васил Коцев, един от живущите наблизо. Човекът излязъл да разхожда кучето си и е видял жена, която питала Петров дали да не го откарат в болница. Мъжът предположил, че това е съпругата на Алексей Петров. Самият Петров казал, че всичко е наред и е добре.

Според съседи в района, след стрелбата личната охрана на Алексей Петров веднага се е изстреляла към него, взела го е и го е откарала към дома му. Коцев разказа, че по принцип Петров не се движел с много охрана.


Стрелците са били в храстите зад кофите за боклук на горната снимка. Това е улица проф. Милко Лалков, по която се е движел автомобилът на Петров. Тя е успоредна на бул. Черни връх, а нейна пряка е ул. "Арарат", където се намира домът на Алексей Петров.

Стрелците са стреляли от храстите от дясната страна на улицата. Уцелена е дясната страна на колата.

Впоследствие полицаите са отцепили района с помощта на полицейски ленти и контейнери за боклук. В кооперацията, пред която е станала стрелбата, има офиси.

До къщата на Алексей Петров не може се стигне, защото е отцепена от униформените.

Сигналът за стрелбата срещу колата на Алексей Петров е постъпил в 8.54 часа. Той е подаден от негов охранител, обясни в Народното събрание вътрешният министър Румяна Бъчварова. На мястото незабавно са изпратени полицейски служители. Няма пострадали лица, увери Бъчварова.

Около 20 служители са на мястото в момента, поясни силовият министър.

В момента се извършва оглед. Издирва се автомобил, който е бил на мястото на произшествието.

Работим активно, каза Бъчварова. По думите й не трябвало да се подава информация по този случай. Има свидетелства, че на мястото е бил Петров и охраната му. Мястото, на което е станал инцидента не е близо до дома му.

След краткото представяне пред депутатите за случилото се до момента, министър Бъчварова бе крайно лаконична пред медиите. Няма какво повече към този момент да ви съобщя, изтъкна тя. Това било криминален случай и МВР работело по него. Бъчварова отказа да коментира и обвинението на червените, че се връщаме в мутренските времена.

Стреляно е с два гранатомета едновременно по автомобила на Алексей Петров, по информация на източници на БНР от столичната полиция. Рано тази сутрин той излязъл с бронирания си автомобил. Предполага се, че отивал на работа. В една от пресечките колата била причакана от двама стрелци, които стреляли едновременно с гранатометите.

Бронираният автомобил е успял да удържи на стрелбата. По неофициална информация един от снарядите се е забил в колата, но не се е взривил. Автомобилът на Петров е със седемстепенна защита.

Самият Петров не е пострадал при инцидента.

Районът е отцепен от униформени от Четвърто районно управление. На мястото са пристигнали шефът на СДВР Младен Маринов, следствена група и екипи на специализирания отряд за борба с тероризма. Автомобилът е вдигнат от мястото и е паркиран пред дома на Петров. Районът е отцепен и журналисти не се допускат.

На място са били изпратени и сапьори, тъй като не е било ясно дали са се взривили снарядите, които са били изстреляни от гранатометите.

По-късно шефът на СДВР Младен Маринов се отправи към къщата на Алексей Петров.

Живеещи в района разказват, че са чули много силни експлозии.

Сутрешният екшън създаде неудобство и за живущите в района. Млада жена разказа, че не може да стигне до дома си, тъй като районът около къщата на Алексей Петров, както и мястото, където е станала стрелбата, са оградени от предупредителни ленти и униформени. Друг гражданин пък се вайкаше как да стигне до офиса си, който попада именно в района на стрелбата.