Трима крадци, действали в Кюстендилско, в София, в градове в Северозападна България и по Черноморието са задържали полицаите в Кюстендил.

37-годишният Б. Н. от София и две 16-годишни момчета от Бобов дол са откраднали осем мобилни телефона, два плазмени телевизора, три DVD-плеъра, пари и златни накити .

Шест от извършените от тях кражби през последните два месеца са разкрити от криминалисти на ОДП - Кюстендил. В процес на доказване са още седем кражби, за които има данни, че са извършени от тях.

Тримата работили организирано, с лидер - пълнолетният. Той е известен на полицията с богато криминално минало, осъждан е многократно - излежал е ефективно общо 11 години ефективно.

Единит непълнолетен с прозвище "Молдовеца" е с множество противообществени прояви, извършени на територията на Кюстендилска област.

Другият е племенник ма тартора на групата и също е известен на полицията с богат актив от кражби в Кюстендилсо, в Северозападна България и по Черноморието през активния летен сезон.

Б.Н. набелязвал обектите, поставял задачи на "Молдовеца" за проникване - в повечето от случаите са взломявани алуминиеви и РVC дограми. Почти във всички случаи, кражбите са извършвани в присъствието на собствениците докато са спят.

При кражбите тримата си разпределяли ролите - един прониква и отмъква вещите, друг е охрана и осигурява отстъплението, третият има грижата за организиране на транспорта.

Тримата са извършители и на противовзаконно отнемане на автомобил: след като проникнали в жилище в кв. "Герена" в Кюстендил преди месец, отнели ключовете от автомобил "Рено Лагуна", с него се придвижили до Дупица, демонтирали СD-плеъра и изоставили автомобила в района на гарата.

В хода на разследването полицаите, в партньорство със свои столични колеги, установили, че тройката е извършила и множество кражби на територията на Второ РПУ - София.

По-голямата част от откраднатите вещи са намерени и иззети от различни места - частни прекупвачи, заложни къщи, заведения, на територията на София и Бобов дол.

По случаите са образувани досъдебни производства срещу тримата, а Б.Н. е с постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража".