ВКС изненадващо прекрати делото, поискано от Орлин Тодоров, съобщиха от съда. В деня, когато във Върховния касационен съд трябваше да се разгледа жалбата на бившия началник на териториалното звено „Борба с организираната престъпност” във Велико Търново Орлин Тодоров, той я оттегли. ВКС изненадващо прекрати производството по делото, съобщиха от съда.

На 19 януари тричленният състав на Върховния касационен съд прекрати производството по делото поради оттегляне на депозираната касационна жалба от подсъдимия Орлин Тодоров.

Той оспорваше условната си присъда. Прекратяването стана с определение по наказателно дело № 1372/2015 г., постановено в открито съдебно заседание днес. Определението е окончателно и решението на Варненския апелативен съд влиза в сила от днес.

Припомняме, Тодоров обжалва пред ВКС въззивно решение от 31 юли 2015 г. на Варненския апелативен съд, с което е изменена присъда № 58 от 11.06.2014 г. на Окръжния съд – Велико Търново.

Tодоров бе осъден по обвинението, че като началник на регионалното звено Борба с организираната престъпност, на четири пъти изнасял класифицирана информация, събирана по досъдебни производства. Информацията била разгласена на бизнесмена Петър Христов, на журналистката Екатерина Праматарова и на приятелката на подсъдимия Красимира Михайлова.

С присъдата Тодоров е признат за виновен за престъпление, извършено между 24 август 2010 г. – 19 януари 2011 г. в град Велико Търново. Престъплението е за използване на информация, събрана чрез специални разузнавателни средства, по четири досъдебни производства по описа на МВР – Велико Търново.

Първоначалното наложено наказание „лишаване от свобода” за срок от 1 година, отложено на основание чл. 66 от НК за срок от 3 години и "глоба" в размер на 2 000 лв. С въззивното решение условната присъда е лако увеличена - наказанието лишаване от свобода е увеличено от 1 на 3 години, а изпитателният срок – на 5 години, считано от влизане на присъдата в сила. В останалата част първоинстанционният съдебен акт е потвърден.