От седем души се е състояла групата за изнудвания и физическо насилие, която Специализираната прокуратура и ГДБОП разбиха вчера на територията на област Бургас. Шест души са арестувани вчера, а седмият вече се намира в Старозагорския затвор с доживотна присъда за убийство на двама души чрез взрив на автомобил. Той общувал с останалите чрез приложение на телефон, с който е разполагал.

Това стана ясно от думите говорителя на специализираната прокуратура Сийка Милева на брифинг пред журналисти.

Досъдебното производство е образувано през август 2019 г. Вчера при претърсванията на адресите е била намерена и иззета маска с прорез, мобилни телефони, парични суми и документи. Всички oт групата са криминално проявени, осъждани и демонстрират висок начин на живот със скъпи автомобили и скъпи жилища, обясни прокурор Милева.

10 рекетьори арестуваха в Бургас
Обновена

10 рекетьори арестуваха в Бургас

При спецакция на ГДБОП

Престъпната група е действала основно по две направления - охранителна дейност и лихварство. Като охранители членовете на групата заплашвали собственици на комплекси, търговски обекти и хотели да сключват договори за охрана с техни фирми. Членовете на групата управлявали дружества, които били регистрирани на подставени лица.

Прокуратурата има доказателства за побой над охранители и собственици на конкуренти фирми с цел да се откажат от бизнеса си.

Групата биела и когато длъжниците им не са успявали да върнат парите. Установени са случаи, при които са наемани магазини по морето, плащали първата вноска, а след това преставали да плащат наема, като наемодателите също са били тормозени - със заплахи за побой над близки и изобщо с физическа разправа.

Събрани са доказателства, според които престъпната група е принуждавала собствениците на магазини по морето да зареждат хляб само от определена фирма. Разпитани са и свидетели, разкри прокурор Милева.

Утре спецпрокуратурата ще внесе искане за вземане на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража".

На въпрос по какъв начин е стигнал мобилният телефон до човека, осъден на доживотен затвор и той ли е лидерът на групата, директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов отговори, че инкриминирани предмети влизат по всякакъв начин в затворите, включително и мобилни телефони.

"Много от излежаващите присъди притежават такива", призна Спиридонов и заяви, че не са се "съсредоточавали към механизма как е придобит въпросният телефон".

Ръководителят на престъпната група не бил затворникът от Старозагорския затвор.

От прокуратурата не потвърдиха дали сред задържаните членове на бандата е шефът на охранителна фирма VTA Николай Мечков и неговата дясна ръка Петър Биберов.

Припомняме, че вчера, 14 октомври при акцията на ГДБОП бяха арестувани 10 души

По информация на 24 часа въпросният затворник, който излежава присъдата си е Стоян Димитров-Толупа - осъден и вече 17 години в затвора за покушението срещу Димитър Желязков - Митьо Очите.

Информацията обаче се разминава, тъй като на брифинга бяха обявени двама загинали при атентата, а при третото покушение срещу Очите загинаха трима.

Припомняме, на 9 ноември 2001 година в Несебър бомба, поставена в автомобил, уби съпругата на Димитър Желязков - Таня Желязкова, нейния брат и един от бодигардовете на Очите. Подсъдими за престъплението са 30-годишният Стоян Димитров - Тулупа, Иван Рибов на 25 г., 39-годишният Кирок Погусян и Николай Димов, на 45 години.

Друг случай на взрив, но вече с двама загинали, но и без осъдени, е покушението от 2009 година, когато загинаха 5-годишно дете и 29-годишната съпруга на безнесмена Явор Мандраджиев в Разлог. По случая имаше задържан, но в последствие освободен от ареста заради липса на доказателства.