Специализираният наказателен съд призна за виновни седем участници в престъпна група за данъчни измами, съобщиха от Спецсъда. Групата е ощетила държавния бюджет с 1 398 960,30 лв. чрез избягване установяването и плащането на ДДС чрез отчитане на данъчни фактури за неизвършени вътрешно общностни доставки в страни от ЕС (които не се облагат с ДДС).

Групата е действала от 2008 г. до 2012 г. на територията на Джебел, Кърджали и София. Ръководителят на групата Бехчет Али получи седем години затвор. Двама от участниците в групата са осъдени съответно на 5 г. и на 4 г. лишаване от свобода.

Останалите четирима подсъдими получават условни присъди - 3 г. лишаване от свобода с 5-годишен изпитателен срок.

До 2008 г. ръководителят на групата се занимавал с производство и законна търговия с плодове и зеленчуци. Фирмата му "БГ Фрут" ЕООД (със седалище в Джебел) внасяла плодове и зеленчуци от Турция и Гърция. Голяма част от продукцията е реализирана на борсата в столичния кв. "Слатина".

За да увеличи печалбата си, Бехчет Али решил да избегне плащането на ДДС, като използва фактури за фиктивен износ в Румъния и Словакия. За целта тогава привлякъл първите двама участници в групата, експерти по счетоводство. Те съставяли или осигурявали от други фирми данъчни фактури за фиктивни вътрешно общностни доставки и недействителни транспортни услуги, вписвали ги в дневниците за покупки и продажби, изготвяли неверни декларации по ДДС и ги внасяли в НАП-Кърджали.

Основавайки се на текущата информация за стоковите наличности и реално дължим ДДС Бехчет Али определял в кой данъчен период да бъдат декларирани вътрешно общностни доставки.

В случай на разкриване на престъпната схема, била подготвена продажбата надружеството на малоимотно и малограмотно лице, като дейността продължи сдруга фирма.

На 27 октомври 2010 г. дружеството действително било продадено попредначертания план. От 9 август 2008 г. до продажбата му чрез престъпнатадейност държавният бюджет е бил ощетен с 1 044 226,29 лева.

Данъчните престъпления на групата продължили чрез дружество на новпривлечен в нея участник - "Ем Ди 68" ЕООД (също със седалище в Джебел).За периода до 10 май 2012 г. чрез фиктивни продажби на плодове и зеленчуцив страни от ЕС, както и недействителни транспортни услуги, на бюджета ебила нанесена щета от още 354 734,01 лева.

Присъдата на Специализирания наказателен съд на седемте участници в групата не е окончателна и може да бъде протестирана и обжалвана.

Очаква се Спецпрокуратурата да протестира условните присъди на четиримата участниците.