Осъдиха на 3 години и половина затвор бившия директор на социалната агенция към Министерство на отбраната във Варна Димитър Илиев, съобщиха от Военнокръжна прокуратура-Сливен. Той е присвоил 64 326,94 лева – собственост на Министерство на отбраната, според обвинението.

По обвинителен акт на Военноокръжна прокуратура – Сливен, с присъда от 19 май 2016 г. състав на Сливенския военен съд призна за виновен бившия директор на Териториална дирекция - Варна Димитър Илиев при Изпълнителна агенция „Социални дейности на Министерство на отбраната“ за присвояване на 64 326,94 лева, собственост на Министерство на отбраната.

Наложените 3,6 г. затвор е при първоначален „общ” режим, както и конфискация на част от имуществото му – ½ идеална част от апартамент в курортен комплекс “Св.Св. Константин и Елена“- Варна.

Подсъдимият Илиев е лишен от право да заема държавна или обществена длъжност или да упражняват професия, свързана с управление, съхранение, контрол или отчитане на финансови или стоково – материални средства за срок от пет години.

През периода 09 май 2005 г. – 04 юни 2009 г., в к.к. „Св.св. Константин и Елена” – Варна, Илиев разпоредил превеждането на присвоената сума по сметка на юридическо лице – изпълнител на обществена поръчка за заплащане на дейности, които на практика не са били осъществени.

Същото лице е осъдено и по внесени обвинителни актове от прокурори при Военно окръжна прокуратура - Сливен в Сливенски военен съд с присъди от 22 април 2016 г. и 26 април 2016 г. за присвояване на средства собственост на Министерство на отбраната, като престъпленията са свързани също с осъществяване на процедури по Закона за обществените поръчки.