Двамата служители на сектор "Криминална полиция" в ОДП-Пловдив са арестувани вчера заради участие в схема за телефонни измами, информират от пресцентъра на МВР.

За един ден Пловдивският военно-окръжен съд осъди двама служители от Криминална полиция, които са взели участие в телефонна измама на възрастна жена от село Поповица.

Никола Трифонов и Димитър Спасов получиха по шест месеца условно наказание с три години изпитателен срок. Делото беше разгледано по съкратената процедура след пълни самопризнания на полицаите.

Разследването започнало на 12 март, когато бил получен сигнал в РПУ- Асеновград от възрастна жена, измамена по добре известната вече схема.

Непознат мъж позвънил на телефона на 86-годишната жителка на с. Поповица. Съобщил й , че зет й катастрофирал с колата си, починало е дете. За „освобождаването" му спешно били необходими 5000 лева. Жената събрала и предала парите на посредник - таксиметров шофьор, по-късно разбрала, че е измамена.

В хода на разследването той бил установен и задържан в събота, а при разпита станало ясно, че в схемата участват и двамата служители на реда.

Никола Трифонов и Димитър Спасов са оперативни работници, които работели под прикритие по сигнали за ужилвания на възрастни хора. Така влезли във връзка с измамник, който се представял за адвокат.

Двамата полицаи ще бъдат дисциплинарно уволнени.