Двама обвиняеми получиха условни присъди за измама на баба, съобщиха от прокуратурата.

Надежда В., на 45 години и две години по-младият Мехмед М., успели да свият 5920 лв. с измама, която е доказана от държавните обвинители.

Разследващите са установили, че през октомври 2014 г. в село Габарево, община Павел баня, на два пъти са заблудили 63-годишна жена, че ще разрешат проблемите със сина й и ще развалят направените магии на дъщеря й, зет й и внуците, или в противен случай те щели да умрат.

Всичко започнало с това, че през септември 2014 г. пострадалата видяла обява във вестник, в който ясновидка била пуснала реклама, че умее да разваля магии, както и да въздейства енергийно от разстояние.

Жената позвънила на посочения в обявата телефон. Надежда В. я убедила, че чрез прилаганите от нея методи може да разреши проблемите в семейството й. На два пъти пострадалата изпращала исканите парични суми.

Двамата с Мехмед я убеждавали, че проблемите в семейството й са големи и за да й се помогне трябва да се предприемат нови ритуали.

Надежда В. е осъдена на наказание 11 месеца "лишаване от свобода" условно с 3-годишен изпитателен срок, а Мехмед М. на наказание 1 година "лишаване от свобода" условно с петгодишен изпитателен срок.

Присъдата подлежи на обжалване пред Окръжен съд Стара Загора.