Корумпиран полицай от Харманли е осъден за искане и вземане на подкуп, съобщиха от прокуратурата. 48-годишният униформен служител на МВР е наказан с три години лишаване от свобода условно, с изпитателен срок от пет години. Освен това трябва да плати и глоба в размер на 2000 лв. Няма да има право да заема държавна длъжност в МВР за срок от три години.

48-годишният Милен П. на два пъти е "изръсил" пари от водачите на един и същи "Голф".

На 20 срещу 21 април 2016 г. бил дежурен патрул заедно с колега в Харманли и спрял за проверка "Фолксваген Голф". Зад волана бил 43-годишния А.С.

Той и негов спътник отивали до денонощен магазин в града, за да пазаруват.

Когато униформеният го спрял, му поискал документите за проверка. Така разбрал, че няма книжка.

При проверката старши полицаят Милен П. установил и че А.С. видимо бил употребил алкохол. Казал му, че трябва да му се състави акт и дори да бъде задържан.

Водачът го попитал какво може да се направи и полицаят отвърнал: "Прецени си ти".

Униформеният не е от Пътна полиция и нямал правомощия по Закона за движение по пътищата. Затова трябвало да уведоми оперативния дежурен в районното и да изпратят катаджия.

Вместо това Милен П. получил подкуп от 50 лева от водача, разбира се, без да уведоми оперативната дежурна част.

След това му казал веднага да се махне от Харманли.

А.С. и неговият спътник А.М. обаче не отпътували веднага от града, а все пак отишли до денонощния магазин. На връщане отново били спрени за проверка от същия автопатрул. Този път зад волана бил А.М. Но и на него не му се разминало. Трябвало да даде на ченгето още 20 лева, които онзи си поискал, за да продължат безпрепятствено пътя си.

Това явно им дошло в повече, защото на изхода на Харманли двамата подали сигнал на тел. 112, заявявайки, че на два пъти са били "изръсени" от полицейски служител.

По делото са били разпитани 18 свидетели, приложени са веществени доказателства, извършена експертиза и др.

Присъдата на Окръжен съд-Хасково може да се обжалва и протестира пред Апелативен съд-Пловдив в 15-дневен срок.