Магистратите от Върховния касационен съд на Република България потвърдиха присъдата срещу младеж, който като непълнолетен е извършил убийство. Присъдата е произнесена от плевенския Окръжен съд, съобщиха от прокуратурата.

На осъдения Лилко А. е наложено наказание 12 (дванадесет) години "Лишаване от свобода" при първоначален строг режим.

Осъденият е от село Николаево. На 17 декември 2014 година в същото село около 14 часа през деня 17-годишният тогава младеж минал покрай дома на съсед, който след пенсионирането си отишъл да живее в наследствения си имот. 17-годишният тогава Лилко огледал имота и решил, че може да извърши кражба на железа, ако намери такива.

До този момент Лилко не бил влизал вътре и не знаел кой живее в имота. Прескочил портата и тръгнал към лятната кухня. Погледнал през прозореца, не видял никого и решил да влезе, за да краде. След като влязъл в стая, видял възрастен човек, който го издърпал за едното рамо. Подсъдимият и пострадалият стояли един срещу друг, а зад Дечо Д. било разположено леглото му.

Внезапно младежът ударил с юмрук домакина, който паднал на леглото по гръб. Неканеният "гостенин" започнал да души пенсионера в дома му.  Първоначално пострадалият се съпротивлявал и викал, след това спрял.

17-годишният Лилко решил, че сърцето на пострадалия е престанало да бие, след което положил тялото му върху леглото, завил го със завивките за да имитира, че е заспал.

След това отишъл в съседната и взел каквото намерил - три пакета кафе, чанта от плат, пакет обикновени вафли, чифт мъжки чорапи, катинар с ключ, мобилен апарат марка „Нокия“, кухненски нож и сумата от четири лева на монети. Общата стойност на кражбата, заради която убил човек е 46.44 лева. След това тръгнал да излиза, затворил всички врати, заключил и напуснал имота.

17-годишният тогава младеж живеел в същото село заедно с брат си, снаха си, нейните деца и сестрите си. Той не работел, не учел, понеже бил изключен от местното училище и същата година бил освободен от интернат.

Присъдата му е окончателна и приведена в изпълнение.