Осъдиха на четири години затвор гражданин на Федерална Република Германия, прекарвал нелегално мигранти през българо-турската граница. Това съобщиха от прокуратурата.

Държавното обвинение посочва, че на 30.09.2023 г. в ж.к. "Разсадник-Коньовица" в гр. София, обвиняемият Д.Б. противозаконно помогнал на 11 граждани на Сирия да преминат в страната. Той ги взел от гориста местност в близост до границата на България с Турция и ги превозил с лек автомобил София.

Обвиняемият забелязал полицейски служители и се опитал да избяга. Д.Б. предприел рискови маневри и катастрофирал в паркиран лек автомобил. След това германецът бил арестуван.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 281, ал. 2, т. 1, т. 4 и т. 5, вр. ал. 1 от НК. Прокуратурата посочва, че в хода на разследването са събрани достатъчно доказателства, че именно Д.Б. е автор на деянието. Разследването е приключило с внасяне на обвинителен акт в съда.

Софийският районен съд призна Д.Б. за виновен по повдигнатото му обвинение и му наложи наказание "лишаване от свобода" за срок от 4 години. То ще бъде изтърпяно при първоначален строг режим. Освен това подсъдимият трябва да плати и глоба от 5000 лева. Съдът му наложи и втора глоба в размер на 2500 лева, която представлява равностойността на превозното средство послужило за извършване на престъпното деяние.

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване.

Осъдиха на 4 години затвор каналджия, опитал да прекара мигрганти през Дунав мост

Осъдиха на 4 години затвор каналджия, опитал да прекара мигрганти през Дунав мост

Той трябва да плати и глоба от 20 000 лева