15-годишно момче ще изтърпява "пробация" за поредица от измами в цялата страна, съобщиха от Районния съд Стара Загора.

При една от тях на 3-ти март тази година тийнейджърът заедно със свой съучастник е заблудил мъж, че ще му продадат каравана. С това извършителите причинили на пострадалия имотна вреда.

Момчето използвало профил в социалните мрежи, в който се представял за жена и предлагал за продажба различни стоки, включително и каравана с продажна цена от 2500 лв. В обявата имало и посочен телефон. Пострадалият мъж се свързал с младото момче по телефона и му било обяснено, че трябва да преведе капаро в размер на 700 лв. Той превел сумата, която била изтеглена от съучастника. Двамата обвиняеми са от с. Ветово, Русе. 

Първите две пробационни мерки са "задължителна регистрация по настоящ адрес" за срок от една година и шест месеца, както и "задължителни периодични срещи с пробационен служител" за срок от една година и шест месеца, уточняват от Районен съд - Стара Загора.

Съучастникът на момчето, който се оказал криминално-проявен, получава наказание от осем месеца "лишаване от свобода", което да изтърпи при първоначален "общ" режим. От наказанието му следва да се приспадне времето, през което е бил с мярка за неотклонение "задържане под стража".

Пред съда двамата обвиняеми са направили пълни самопризнания.

Одобреното от Районен съд - Стара Загора споразумение е окончателно и има последиците на влязла в сила присъда.