Три години и половина ефективна присъда получи кандидат за кмет в Русе, съобщи bTV. Венцислав Ангелов, известен с прякора Чикагото е и кандидат за общински съветник.

Решението е на Върховния касационен съд, който измени първоначалното решение на Русенския окръжен съд от шест години затвор за трафик на наркотици.

Подобен казус не фигурира в Изборния кодекс.

„В Изборния кодекс липсва нормативна уредба как следва да се постъпи, когато един кандидат, регистриран за кмет и общински съветник, има влязла в сила присъда. Имунитетът, който Изборният кодекс дава, е за невъзможност кандидатът да бъде задържан или да му се повдигне обвинение.

Изключение правят случаите, в които кандидатът е в заварено положение при извършването на тежко умишлено престъпление. Решението дали да бъде задържан по време на предизборната кампания е в правомощията на правоохранителните органи", обясни председателят на ОИК-Русе Асен Станчев.

Междувременно в социалната мрежа Ангелов представи своята версия на фактите и се закани да сезира съда в Страсбург.

Здравейте Скъпи Приятели! Това, което мислихме че ще направи ХУНТАТА от ПП ГЕРБ се случи!

След като от няколко източника получиш информация , че делото от ВКС се връща за ново разследване на Окръжна Прокуратура Русе ....и оказан натиск лично от гражданина Цветан Цветанов към Председателя на ВКС - Лозан Панов към Председателската на съдебния състав - Ружена Керанова ..явно нещо друго е надделяло пред нейната съвест... за да излезе с РЕШЕНИЕ, Състав на Първо Наказателно отделение с осъдителна присъда на 28.09.2015 - 3,6 години, повече от 5 месеца след заседанието във ВКС, което се проведе на 15.04.2015 година!

Скъпи Приятели, глава пред сабята няма да наведа..!!! Ще се съобразя с решението на ВКС ОТ 28.10.2015 - 3,6 години затвор и ще си търся моите човешки и граждански права пред Европейския Съд по Правата на Човека в Страсбург!