Състав на Софийски районен съд удовлетвори молбата на защитата на Николай Методиев - Пилето да трансформира присъдата му от наказателна в административна.

В следстве на това приближеният на покойния Косьо Самоковеца получи присъда 700 лева глоба и поемане разноските по делото.

До тази присъда се достигна, след като Наказателното производство по чл. 269 ал. 1 от НК, свързан с упражняването на принуда на орган на властта, за което законодателят предвижда наказание лишаване от свобода до три години, беше трансформиран в административен чл. 143 ал. 3, който предвижда парична глоба в размер на 700 лева.

Предложението за тази трансформация дойде по време на пледоариите от адвоката на Методиев Илиян Василев, уточни прокурорът Филипов.

По думите му присъдата ще бъде протестирана от Софийската районна прокуратура още утре.
Когато излезе определението на съда ще направим допълнителен протест, заключи прокурор Филипов.

Припомняме, Пилето бе обвинен, че е принудил гл. сержант Красимир Кръстев и гл. сержант Петко Петков, да пропуснат против волята си изпълнението на служебните си задължения и да нарушат заповед на взводен командир Йордан Александров, която гласи: "Да не се допускат външни лица на обекта, без разрешение на оперативно-дежурна част по време на охраната на десет товарни автомобила и ремаркета".

Обвинението бе още, че Методиев е заплашил полицаите с думите:
"Ако не си свърша работата, много хора ще изгорят и първите ще бъдете вие и вашите семейства. Ще бъдете унищожени, ако нещо се разчуе, няма кой друг да ме предаде освен вас".

Заплахата била отправена към тях, за да не му противодействат докато се разпломбират охранявани камиони и ремаркета и се разтоварят стоките от тях, за които се подозира, че са контрабандни.

Съдът отмени също така мярката за неотклонение на Методиев, която бе парична гаранция в размер на 15 000 лева.