Съдът във Варна осъди управител на фирма, получил от държавния бюджет ДДС за над 400 000 лева

Окръжната прокуратура във Варна предаде на съда управитля на "Имобилиаре" ЕООД - 42-годишният Димо Г. Той получи осъдителна присъда за данъчна измама в рамер на 400 хил. лв. Димо е подавал месечни декларации по ЗДДС, в които е отразявал неверни данни. С това всеки от месеците като управител на дружеството Димо претендирал пред НАП да му бъдат възстановени суми от държавния бюджет - общо 407 242 лева.

42- годишният мъж работел като разносвач на пици в пицария "Ал Бънди", стопанисвана от покойния вече бизнесмен Борислав Манджуков. Двамата били съученици.

Манджуков предложил на Димо да регистрира търговско дружество "Имобилиаре" ЕООД на свое име, като за "услугата" Маджуков обещал да му плаща. Така в периода от 8 октомври 2007 г. до 18 юни 2008 г. Имобилиаре" ЕООД успяло да възстанови данъчни кредити по несъществуващи покупки и продажби. Дружеството получило от държавния бюджет 407 242 лева.

42-годишният подсъдим поискал от съда наказателното дело срещу него да се разгледа при условията на съкратено съдебно следствие. След като наказанието му беше редуцирано с една трета, Димо беше осъден на 2 години лишаване от свобода с изпитателен срок от 4 години. Варненския окръжен съд определи и присъда на обвиняемият лишаване от право на търговска дейност за 4 години.

Димо ще трябва да плати разноските по делото. Съдът уважи в пълен размер и гражданския иск на ТД на НАП във Варна.