Районният съд в Шумен осъди условно петима нелегални мигранти.

Припомняме, групата на чужденците беше задържана на около 20 км от областния град на 22 ноември. Тя се състоеше от трима пълнолетни и двама непълнолетни мъже, всички без документи за самоличност. Те твърдели, че идват от Афганистан и са преминали през границата ни с Турция на неизвестно за тях място.

Пълнолетните мъже са осъдени на по една година затвор, като изтърпяването на наказанието им е отложено с 3 години изпитателен срок. Те трябва да заплатят и глоба в размер на 200 лева. Непълнолетните са осъдени на по шест месеца затвор, като изтърпяването на наказанието е отложено с 2 години изпитателен срок и към него е добавено обществено порицание.

Хванаха още петима нелегални мигранти в Шумен

Хванаха още петима нелегални мигранти в Шумен

Младежите са били забелязани на входа на града

Решенията на съда не подлежат на обжалване и са приведени в изпълнение.

Предстои днес да бъдат приключени още пет бързи полицейски производства срещу други петима мигранти, задържани вчера на изхода на Шумен. Те също са обвинени за нерегламентирано преминаване на държавната граница. И в този случай се касае за група от пълнолетни и непълнолетни мъже, без документи за самоличност, които твърдят, че са от Афганистан. Те са преминали през гръцко-българската граница на неустановено място и са били оставени край Шумен.

За периода 12-24 ноември Районната прокуратура в Шумен е постигнала бързи осъдителни присъди в общо 70 случая на нелегално преминаване през държавната граница.