Бивш военен и съучастниците му са осъдени за кражби на 19 луксозни автомобила за над 300 000 лева, съобщават от прокуратурата.

Четиримата са обвинени от Военно-окръжна прокуратура-Сливен.

Военният съд в Пловдив осъди на 6 години и 8 месеца затвор при строг режим организатора на групата Искрен Маринов от Варна. Той се признал за виновен за кражбите на 19 луксозни возила в областите Варна и Бургас. Осъдени са също съгражданите му и съучастници - бившият военнослужещ старшина Цветелин Танчев, Борислав Вълчев и Ивайло Стоименов.

Тримата получават условни присъди. Вълчев и Танчев са осъдени на 2 години и 10 месеца, а Стоименов - на 3 години. Те също са се признали за виновни.

От държавното обвинение уточняват, че делото срещу четиримата е протекло по съкратената процедура. Всички подсъдими са признали изцяло фактите в обвинителния акт. Според експертизата щетите за собствениците на откраднатите луксозни автомобили възлизат на 302 084 лева.

Ръководителят на групата Искрен Маринов контролирал дейността на останалите участници и разпределял задълженията им. Всеки член извършвал определена дейност. Тарторът и участниците получавали материални облаги и неправомерни доходи от продажбата на автомобили и части от крадените автомобили.

Съдят военен за кражби на луксозни автомобили

Съдят военен за кражби на луксозни автомобили

Част от група от четирима

Маринов лично крадял автомобилите. Той осъществявал и връзка с ключари със съответните познания или търговци в тази област, за да набавя технически средства - пластини с нарези за отключване на автомобилни патрони, декодери, интерфейси, скенери, чипове, заготовки, тирбушони и технически средства. Те се използвали за отваряне на автомобилите. Маринов намирал и помещения, където да бъдат скрити откраднатите коли и плащал наема.

Тарторът контролирал придвижването и разкомплектоването на колите. Давал указания на останалите участници кои автомобили да бъдат частично или изцяло разглобени. Той организирал дейността им, заплащал на всеки един от тях за дейността и труда, който са положили. Давал указания относно подправянето на идентификационните номера на отнетите МПС. Контролирал и събирал парите от продажбите.

Старшината първа степен от запаса Цветелин Танчев отговарял за демонтирането на части и агрегати, за да бъдат подправени идентификационните номера на колите, за да могат да бъдат продадени. Той действал в гараж във вилна зона "Горната трака" край Варна. Заплащал и наемната цена на наемодателите на наетите от Искрен Маринов помещения, където се разкоплектовали крадените автомобили.

Ивайло Стоименов бил натоварен със задължението за укриването на колите. Борислав Вълчев пък отговарял за укриването на части от автомобилите. Той натоварвал демонтираните части в колата си и ги премествал от един гараж в друг, където били складирани автомобилни части от отнетите превозни средства с цел последващата им продажба.

Бандата действала до 19 май 2015 г., когато членовете й са арестувани.