Заловените бежанци, бягащи от гръцкия лагер край Идомени, са с приключени вече досъдебни производства. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова на брифинг във връзка с действията на прокуратурата в Петрич.

От показанията, дадени от бежанците, хванати на така наречената „зелена граница”, те се самоорганизирали и са тръгнали в посока, която им била указана за България.

Всички 17 досъдебни производства приключиха”, заяви Арнаудова. Постигнато е споразумение с лицата, които са били привлечени като обвиняеми за това, че са преминали българо-гръцката граница без разрешение на властта.

Групата се състояла от общо 34 души. Те са преминали на територията на България в района на село Кулата. Срещу 17 има образувано досъдебно производство. 6 от тях са от Сирия, 11 от Ирак. Четирима са непълнолетни, а останалите 13 лица са малолетни.

Арнаудова посочи, че всички 17 души се признават за виновни и има сключено споразумение за прекратяване на наказателното производство. За всички са постановени условни присъди между пет и шест месеца лишаване от свобода с изпитателен срок и глоба от по 100 лева. Румяна Арнаудова заяви, че за всички тях ще бъдат положени усилия да бъдат върнати в Гърция.

Тя информира, че в рамките на същия ден на територията на Петрич, след проверка на товарна влакова композиция е установена втора група от общо 54 чужди граждани, „Всички тези лица веднага са били върнати на гръцките гранични власти”, посочи Арнаудова.

Извършихме най-бързата реадмисия на мигранти в Европа, хвали се Борисов

Извършихме най-бързата реадмисия на мигранти в Европа, хвали се Борисов

Това заяви пред журналисти премиерът Борисов след извънредно съвещание на кабинета

Срещу тях няма повдигнати обвинения, тъй като не е установено престъпление. Хората са били вкарани в заблуждението, че преминават границата с Македония и едва ли не при следващото отваряне на вратата на вагона щели да бъдат в Германия.

Арнаудова информира и за случай на Районна прокуратура-Свиленград, където на 26 май на "Капитан Андреево", след проверка на влакова композиция от Турция, са установени 23 души. Те са били във вагони с два контейнера с руда. Сред заловените има и малолетни.
Те са с произход Сирия и Ирак и са поискали статут на бежанци и то точно в България. Настанени са в транзитния център в Елхово. Те споделят, че още в Истанбул са били организирани от каналджия – иракски или турски гражданин. На него са платили по 500 евро, за да бъдат транспортирани до Германия. Били качени в товарна композиция от Истанбул.

Приключило е и производството срещу заловения след 15-дневно издирване каналджия - шофьор на товарен автомобил МАН, който изоставил 146 чужди граждани затворени в него и избягал край Свиленград. Той е с влязла в сила присъда – 1,8 г. при първоначален строг режим, както и глоба в размер на 1500 лева.