По-голямата група от задържаните вчера мигранти вече са върнати в Гърция, като това е най-бързата реадмисия, правена досега в Европа.  

Това заяви пред журналисти премиерът Борисов след извънредно съвещание на кабинета в Благоевград във връзка със ситуацията на българо-гръцката граница.

Няма напрежение по границата ни с Гърция след задържането на 87 нелегални имигранти, успокояват от МВР

Няма напрежение по границата ни с Гърция след задържането на 87 нелегални имигранти, успокояват от МВР

След задържането им те са транспортирани

Припомняме, властите съобщиха, че за последното денонощие са заловени 87 мигранти, навлезли на българска територия от Гърция, и че изпращат армията за увеличаване на контрола по границата със съседката ни.

Премиерът посочи, че пробив на българо-гръцката граница не е имало.

От думите на Борисов стана ясно, че групата мигранти е била излъгана, че отива в Македония и не е знаела, че идва в страната ни.

По 200 евро им е събрано от трафикант, който говори гръцки, който гръцките власти също не го знаят кой е, но сега по линия на службите, ще се опитаме да го установим, изтъкна премиерът Борисов.

Той поясни, че мигрантите са заловени чрез уреда „Туптящо сърце”, подчертавайки, че трафикантите не са знаели с каква техника разполага България.

 „За тези, които се опитаха сутринта да обясняват, че има пробив на границата искам да им кажа, че първата група е заловена веднага на р. Струма – веднага при влизането в България, защото ние няма как да влезем в Гърция и да ги арестуваме. Втората група е била засечена в товарния влак от уреда и още веднага на самата гара са били свалени”, обясни министър-председателят.  

Сред заловените мигранти е имало малки деца и бебета на два-три месеца, стана ясно още от думите на премиера, който посочи, че е било подсигурено максимално хуманно отношение към заловената група – осигурена е храна, памперси и всичко необходимо.

Моля ви да успокоите народа, че вече голямата група е обратно в Гърция, а другата не можем днес да я върнем, защото има 17 досъдебни производства. Говорих лично с главния прокурор, той се обади на окръжния, говорихме и с него – в рамките на до седмица, досъдебните производства ще бъдат завършени и до седмица се очаква да бъдат върнати”, изтъкна Борисов. Той допълни, че групата, която е останала ще бъде откарана в центъра от затворен тип в Любимец и хората трябва да бъдат спокойни.

Борисов добави, че „сме наситили от Гоце Делчев с възможности, които има МВР и „Гранична полиция” в случая и армията, навсякъде всичко е в абсолютна военна готовност да придвижим сили и средства мобилно при повтарям още веднъж забележителна за мен координация от органите и силите на реда”.

Той допълни, че вътрешният министър Румяна Бъчварова ще отиде на границата, за да поздрави служителите там и ще бъде направена показателна демонстрация на уредите „Туптящо сърце”, така че чрез медиите да стигнат и до самите трафиканти.

Борисов заяви, че засилената охрана по границата ще остане докато има индикации, че тя е необходима.

Имаме готовност да осигурим още хора и техника, тъй като навсякъде сме дислоцирали патрули, коментира той.

На въпрос стои ли все още на дневен ред въпросът с изграждането на ограда по границата ни с Гърция той отговори: „За сега не е необходимо, защото гърците действат добре. Относно оградата или ново съоръжение, то мога да кажа, че това означава по 30-40 милиона лева да отпуснем за тази огради, вместо да отидат за друго нещо“.

 „За по-малко от 24 часа реализирахме това, което е записано в плана и което беше тренирано в предишни периоди. Всеки си знаеше отговорностите. Действаха автоматично, изключително бързо”, посочи Бъчварова от своя страна. Тя допълни, че е провела разговор с гръцкия си колега Николаос Тоскас, който я е уверил, че Атина бързо ще съдейства за реадмисията на мигрантите.

Това е една от най-бързите реадмисии, която можем да си представим, и силен знак към трафикантите, които организират тези хора и ги подвеждат”, каза още вицепремиерът.

Групата от нелегални имигранти, заловена в товарния влак - 56 души, е върната на гръцките власти, каза пък главен комисар Антонио Ангелов, директор на Главна дирекция „Гранична полиция” след съвещанието в Благоевград.

Останалите ще бъдат върнати до десет дни след обработка на документите и приключване на досъдебното производство, добави още той.

В съвещанието участваха директорът на Главна дирекция „Гранична полиция” главен комисар Антонио Ангелов, подполковник Иван Иванов, командир на военно формирование 26 400 в Благоевград, областният управител  и кметове от региона.

Според подполковник Иванов вчера на терен са разположени 65 военнослужещи, 9 единици бойна и спомагателна техника и групи за логистично изпълняване.