Към Министерството на здравеопазването трябва да бъде създадена структура, която да отговаря за съдебната медицина. Това е едно от предложенията на Българския институт на съдебномедицинските специалисти за решаване на проблема с финансирането на специалността.

Предложенията бяха обсъдени по време на дискусия, инициирана от омбудсмана Константин Пенчев, съобщи zdrave.net.

Експертите обясниха, че в момента лабораториите, в които работят съдебните медици, се издържат от областните или университетските болници,  в които се намират.

Ръководствата на лечебните заведения изплащат малки заплати, а хонорарите за поръчаните от съдебната и досъдебната власт експертизи са символични, оплакаха се специалистите.

Според тях често се случва дължимите от МВР и Министерството на правосъдието суми да не се изплащат на лекарите.

„Тежим на бюджета на областните и университетските болници, защото издръжката на оборудването не е малко, а лечебните заведения не печелят от него", коментира националният консултант по съдебна медицина д-р Добринка Радойнова.

Тя коментира, че законодателството е объркано и не дава яснота дали този, който поръчва експертизите, трябва да плаща за тях. Всичко това отблъсква вещите лица и сред тях няма много желаещи да правят експертиза.

Освен това намалява и броят на експертите в системата.

В  страната са останали само 79 съдебни лекари, 22 препаратори, 5 инженер-химици, 38 лаборанти и 16 сътрудници. Общият брой на хората, които работят в системата, е 190, уточни д-р Радойнова.

От Българския институт на съдебномедицинските специалисти обявиха, че имат няколко основни искания. Първото е да има целево финансиране на сектора от централизирания бюджет на държавата.

Предлага се и създаването на клинични пътеки за определени случаи от компетенцията на съдебната медицина.

Необходимо е също така осъвременяване на нормативната база, като се разработи нова наредба за възнагражденията на експертите.

 Ако нещата не се регламентират, има опасност от стачка, предупреди д-р Радойнова. Зам.- министърът на здравеопазването д-р Михаил Зортев не коментира възможността към МЗ да бъде създадена структура, която да отговаря за съдебната медицина. Той отбеляза, че за 2011 г. в бюджета на министерството няма предвидени средства за тази област.