Апелативният специализиран съд отказа да пусне от ареста 7 от митничарите, задържани на "Калотина", и обвинени за участие в група за подкупи, съобщи "24 часа".

След близо 4-часово заседание апелативните съдии потвърдиха решението митничарите да останат зад решетките. От доказателствата по делото може да се направи обосновано предположение, че задържаните са съпричастни към престъпленията, в които са уличени, е един от мотивите.

Другият е, че ако бъдат пуснати на свобода, има риск да извършат друго престъпление, например да повлияят на свидетелите.

По 50 евро на шефа струвала митничарска смяна на "Калотина"
Обновена

По 50 евро на шефа струвала митничарска смяна на "Калотина"

Единственият начин хората да преминат пункта, без да платят, бил да прелетят

Освен турски, сръбски и български шофьори, показания по делото дали и митничари, които не са сред задържаните. Те обяснили каква е била схемата на работа.

Шефът на пункта на "Калотина" Райчо Алексиев е обвинен като ръководител на групата за подкупи, а Радостин Койчев, Стоян Стоянов, Росен Златанов, Йордан Василков, Ивайло Иванов и Георги Раданов като участници в нея.

Адвокатите им са представили куп удостоверения за квалификация на митничарите и благодарствени писма за работата им през годините. Те твърдят, че от показанията на свидетелите не ставало ясно кой точно какви пари е поискал и взел.

Според прокуратурата митническите инспектори са вземали пари от шофьорите, за да не ги проверяват щателно или да им "спестят" такси. После те се отчитали на началниците на смени, които правели отчисления за шефа.

За една смяна се изкарвали между 800 и 1000 евро от коли и между 1000 и 1200 евро от камиони, оповести преди дни държавното обвинение.

Искат постоянен арест за 7 от задържаните митничари на "Калотина"

Искат постоянен арест за 7 от задържаните митничари на "Калотина"

Очаква се съдът да се произнесе по искането на прокуратурата

Припомняме, че на 6 февруари цяла смяна митничари бяха арестувани на "Калотина".

Малко по-късно се оказа, че и шефът на граничния пункт е сред задържаните. Главният прокурор Иван Гешев заяви тогава, че става въпрос за корупция.

Вчера на брифинг стана ясно, че задържаните митничари са искали такса "почерпка" при влизане в пределите на страната.

Всеки митнически инспектор заделял по 50 евро и предавал на началника на ГКПП "Калотина". Сумата била фиксирана независимо колко се събирали.

Шефът на ГКПП "Калотина" е сред задържаните митничари

Шефът на ГКПП "Калотина" е сред задържаните митничари

Арестувани са над 30 души