Задържаната цяла смяна митничари от ГКПП "Калотина" искали такса "почерпка" при влизане в пределите на страната. Подробности за разбитата престъпна група даде говорителят на главния прокурор Сийка Милева на брифинг.

Парите били искани от митнически инспектори и гранични полицаи, за да не извършват физически контрол на товара, проверка чрез рентген или щателна проверка.

Милева ги посочи като "членове на група" и обясни, че са получавали пари от турски и български граждани, влизали на територията на България в случаите на транспорт на хранителни стоки. Искането на подкупите ставало директно, чрез мимики и жестове. Средно от 800 до 1 000 евро се събирали от длъжностните лица на смяна. Всеки митнически инспектор заделял по 50 евро и предавал на началника на ГКПП "Калотина". Сумата била фиксирана независимо колко се събирали.

Шефът на ГКПП "Калотина" е сред задържаните митничари

Шефът на ГКПП "Калотина" е сред задържаните митничари

Арестувани са над 30 души

Престъпната група имала строго изградена пирамидална структура. На върха стоял началникът на митническия пункт, митнически инспектори и гранични полицаи. Имало подавани сигнали както от турски, български и сръбски граждани за искането на подкуп от страна на митническите служители от ГКПП "Калотина".

Ако водачите давали пари в по-голяма банкнота, им се връщало ресто. В хода на разследването били събрани доказателства, че престъпната група действала от началото на 2019 г. Общо 20 души са привлечени към наказателно производство, като сред тях е началникът на ГКПП "Калотина". Повдигнати са обвинения и на 15 митнически инспектори и на 4-ма служители дирекция Гранична полиция.

При претърсванията и изземванията са иззети различни банкноти - лева, евро и турски лири, но и наркотични вещества, боеприпаси и митнически пломби.

Арестуваха цяла смяна митничари на граничния пункт "Калотина"

Арестуваха цяла смяна митничари на граничния пункт "Калотина"

Има арестувани и граничари

Единственият начин хората да преминат пункта, без да платят, бил да прелетят.

При разследването от прокуратурата са установили, че митничарите и граничните служители не давали никакъв шанс да се премине през границата, без да се плати откуп. Те били арогантни. Като пример за това, че държали на таксата за преминаване, на брифинга бе посочено, че дори разваляли пари и вземали и монети.

Шефът на спецпрокуратурата Димитър Петров даде пример с осъдени митничари по подобни случаи. "Може да се направи извод от нашите действия, че митничарите са ни слабост", похвали се той.

Припомняме, че една от последните такива мащабни операции на граничен пункт беше през юни 2017 г., когато пък бяха арестувани почти всички митничари на "Кулата". Тогава акцията бе водена от Иван Гешев, който сега е главен прокурор. Преди години системно такива залавяния имаше на Свиленград.