Оставиха в ареста двама братя, разследвани за придобиване, държане и разпространение на чай за пушене, съобщи прокуратурата. Варненският апелативен съд потвърди първоначалния арест на братята Юлиян и Сергей М.

Варненският апелативен съд потвърди определения на Окръжен съд - Разград от 10 юли тази година, с които са били определени първоначалните мерки за неотклонение спрямо двамата братя.

В началото на юли при претърсване в автомобила и в дома на Сергей били намерени и иззети 65,50 грама чай за пушене. 41-годишният мъж се връщал в Разград след като заредил с наркотични вещества, когато бил спрян за проверка от полицията. В стопански постройки, където живеел брат му - 31-годишният Юлиян, полицията открила и иззела близо 31 грама чай за пушене и над 8000 лева.

Срещу двамата наркоразпространители имало образувано още през април досъдебно производство.

Всеки от тях работи сам за себе си, но и двамата разпространявали чай за пушене, който при употреба бил опасен за здравето на хората. Според апелативната инстанция събраните доказателства потвърждават, че всеки един от двамата братя е съпричастен към деянията, за които са привлечени като обвиняеми.

Придобиването, държането и разпространението на забранени от закона вещества е тежко умишлено престъпление. За него законът предвижда наказание лишаване от свобода от 2 до 8 години и глоба от 5 000 до 20 000 лева.

Както Сергей, така и брат му Юлиян са съдени за умишлени престъпни деяния, включително и за наркопрестъпления. Юлиян се укривал от органите на разследването по друго досъдебно производство и е бил обявен за общодържавно издирване. Сергей е бил осъждан 5 пъти с влезли в сила присъди. Това мотивира съдебния състав да ги остави в ареста.