Оставиха в ареста 38-годишен варненец, обвинен в опит да убие жената, с която съжителства, съобщи Дарик. Марчо Жеков, който на 16 септември тази година във Варна нападна майката на детето си, остава в ареста. Варненският апелативен съд потвърди определението на Окръжния съд от миналата седмица, информират от пресслужбата на Апелативния съд.

Жеков е бил задържан близо да прободената от него жена, с която живеел и която е майка на дъщеря му. В хода на разследването вече са събрани многобройни доказателства, протоколи за оглед на местопроизшествие, за претърсване и изземване, за доброволно предаване, както и показанията на множество свидетели и очевидци на престъпното деяние.

Жената е била прободена на пет места в гърдите и в корема. Жеков не е направил опит да се укрие, а е останал в лекия си автомобил, за да наблюдава ставащото.

По делото са приложени единайсет епикризи, от които е видно, че за периода 2004-2015 г., и особено последните две години, обвиняемият е бил лекуван интензивно в психиатрично заведение с установена категорично диагноза "Параноидна шизофрения".

Доказателствата, събрани до момента, обосновават предположението, че Жеков е автор на деянието, за което е обвинен. Опитът за убийство е тежко престъпление по смисъла на закона. За него се предвижда затвор от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен без замяна.

Наличните по делото писмени доказателства за психиатричното заболяване на обвиняемия обаче не са мотив за определяне на по-лека мярка за процесуална принуда, смятат съдиите. По делото е назначена Съдебно психиатрична експертиза, която трябва да бъде готова до 21 октомври.

Само и единствено изследването на експертите може да установи дали Марчо Жеков е осъзнавал стореното от него и дали може да носи наказателна отговорност. Заради безопасността на близките му, както и за реалната опасност, ако е на свобода Жеков да се укрие, или да извърши и друго престъпление, той остава в ареста. Определението на Апелативния съд във Варна не подлежи на обжалване.