Окръжният съд в Бургас взе мярка за неотклонение "Задържане под стража" спрямо Николай П., привлечен като обвиняем за палеж.

Срещу него е повдигнато обвинение за това, че на 9 май в на бул. "Захари Стоянов" в Бургас чрез възпламеняване на запалителна течност е запалил две строителни машини тип "валяк". Освен че те са изгорели напълно, е имало опасност пожарът да се разпростре и върху други строителни машини.

Пожарът е нанесъл значителни вреди на обща стойност 210 000 евро.

Ако бъде признат за виновен, подсъдимият може да получи от 3 до 12 години затвор за деянието си.

Пожар остави Бургас без тролейбуси
Обновена

Пожар остави Бургас без тролейбуси

Изгорели са машини за асфалтиране на "Джи Пи Груп"

Според съда доказателствата до момента позволяват да се направи предположение за възможна съпричастност на обвиняемия в престъплението. Има и достатъчно доказателства да се смята, че има опасност обвиняемият да извърши ново престъпление.

Многократните осъждания на Николай П. свидетелстват за утвърдени престъпни навици и го разкриват като личност с висока степен на обществена опасност, посочват от съда и допълват, че пребиваването на обвиняемия в затвора не го е превъзпитало, след като палежът е извършен след освобождаването му от затвора на 14 декември 2018 г.

Според съда доводите на защитата за здравословното състояние на обвиняемия не са пречка, той да търпи най-тежката мярка за неотклонение, тъй като лечението би могло да продължи и при условията на "Задържане под стража".

Има задържан за палежа на валяци в Бургас

Има задържан за палежа на валяци в Бургас

Щетите от пожара са за над 400 000 лева