Оставиха в ареста шестима от обвинените за участие в 10-членна престъпна група за изнудване чрез заплахи за убийство и насилие над длъжници на кредитно дружество.

Един е с мярка за неотклонение "Парична гаранция", а един - с "Подписка".

Апелативният специализиран наказателен съд потвърди взетите от първоинстанционния съд мерки "задържане под стража" за петима от обвинените и измени в най-тежката - "от подписка" в "задържане под стража", мярката на друг участник в престъпната група.

Двама от подсъдимите са с "гаранция в пари" от 5000 и 10 000 лв.

Съдът потвърди тезата на Спецпрокуратурата, че събраните доказателства са основание да се предположи участието на всеки от тях в престъпленията, за които са обвинени, а за лишените от право на свободно придвижване - че е има опасност да извършат ново престъпления, включително да влияят на свидетели и да заличават доказателства. По отношение на тях съдът взе предвид и високата обществена опасност на деянията им.

Разбиха група за изнудване и побои на кредитни длъжници в София

Разбиха група за изнудване и побои на кредитни длъжници в София

Задържани са 6 души, групата се е ръководела от жена

Престъпната група беше разбита на 31 януари при специализирана полицейска операция на ГДБОП. Бяха иззети документи, записки с имена на длъжници, пари и други доказателства. Установено е, че групата е действала от юни 2020 г. на територията на Бобов дол, Радомир, Дупница и София. Повечето от членовете на групата са имали трудово-правни или гражданско-правни отношения с дружеството, в чиято полза "събирали" с насилие дължими от кредитополучателите суми.

Жертви на изнудване са били предимно малоимотни и граждани с финансови затруднения. Предоставяните им кредити били най-често между 500 и 1000 лв. срещу лихва от 12 до 20%. При забавяне на вноска или на окончателно погасяване на дълг длъжниците били заплашвани със смърт, изнасилване, палеж. На някои от тях бил нанасян побой.

Повечето от обвинените за участие в групата са осъждани или с криминални регистрации за престъпления срещу личността.

Това е втората група за изнудване на задлъжнели към кредитни дружества граждани, неутрализирана от ГДБОП и Специализираната прокуратура за седмица.

Продължава изясняването на установени данни за това, че участници в групата са купували и гласове. При извършените претърсвания по досъдебното производство за изнудване са намерени и иззети списъци с имена на хора и личните им данни.

Решението на Апелативния специализиран наказателен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.