Тримата български бизнесмени Никола Николов, Константин Костов и Красимир Велчев, които са разследвани в Русия за нарушаване на авторските права, остават в ареста.

Очаква се до пет дни да им бъде предявено обвинение.
Това реши московски съд, съобщи БНР.
 
Делото се забави с часове, тъй като адвокатите на тримата българи е трябвало да се запознаят с новите материали, представи от следствието.

Това са свидетелски показания, събрани чрез специални разузнавателни средства, както и доказателствен материал, иззет по време на обиска в офиса на фирма „Милениум" на територията на Българския център на промишлеността.

Междувременно руското вътрешно министерство разкри подробности за спецакцията на 5 ноември, по време на която са били разбити две международни организирани групи за производство на пиратски дискове.

В Москва, Зеленоград, Ногинск и Серпуховския район са били открити седем нелегални фабрики с 23 поточни линии за нелицензирани дискове и две за матрици. Общата стойност на иззетото оборудване е над 20 милиона долара.

Само през тази година седемте предприятия са произвели над 50 милиона пиратски диска с филми, музика и софтуер, което е 18% от нелегалния пазар в Русия.

Носителите на авторски права са претърпели загуби за половин милион долара. В случай, че тримата българи бъдат признати за виновни за нарушаване на авторски и сродни права, руският наказателен кодекс предвижда до 6 години затвор.